пʼятниця, 29 вересня 2017 21:10

Експерт пояснив, чому дорожчає валюта

Експерт пояснив, чому дорожчає валюта
Населення купує в 5 разів менше валюти, ніж продає. Фото: Сегодня

Попит населення на американську валюту суттєво нижчий, ніж з боку юридичних осіб. Про це Gazeta.ua розповів аналітик фірми "Альпарі" Максим Пархоменко.

"За останні кілька років обсяг продажу валюти населенням приблизно в 5 разів перевищує обсяг купівлі валюти. І ця цифра лише зростає. Можна сказати однозначно, що населення явно не основний фактор зміни курсу долара. На курс впливає закінчення місяця та кварталу поточного року. У багатьох юридичних осіб настає спекотний період по операціях з американською валютою: виплата за зобов'язаннями, роялті, дивідендів", - говорить аналітик.

28 вересня Нацбанк вийшов на валютний ринок із інтервенцією. Продав банкам $36,4 млн за курсом 26,51 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня може бути 25 за долар - економіст

"Для регулятора головне не сам курс гривні, її зміцнення або девальвація. Основне завдання - не допустити сильних коливань і паніки на ринку. Дії регулятора якраз і виправдовують цю логіку. Інтервенції НБУ, в цілому, ефективні", - додав Максим Пархоменко.

Євро дорожчає не тільки по відношенню до гривні.

"Покращилася економіка ЄС, за рахунок чого і відбулося зміцнення європейської валюти. Таким чином, зміцнення євро проходить в рамках глобальної тенденції. А не тільки у нас в країні".

На валютний ринок впливають психологічні чинники. Поширюються чутки щодо очікуваної восени девальвації гривні. Це впливає на настрої населення. Українці почали купувати більше валюти, заявив заступник голови Національного банку України Олег Чурій.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому дорожчає валюта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути