понеділок, 23 липня 2018 21:10

Експерт пояснила, чому в столиці немає гарячої води

Експерт пояснила, чому в столиці немає гарячої води
За словами експерта, Нафтогаз займає позицію монополіста і не бажає відновлювати гаряче водопостачання. Фото: Факти - ICTV

Господарський районний суд Києва вирішив не перекладати борг компанії "Київенерго" за спожитий газ перед НАК "Нафтогаз" на комунальне підприємство "Київтеплоенерго". Але це не допоможе відновити гаряче водопостачання в столиці, розповіла Gazeta.ua енергетичний експерт Марія Яковлєва.

"Рішення суду від 19 липня не стосується відновлення гарячого водопостачання у Києві. Це далеко не перше засідання щодо боргу "Київенерго". Справа розглядається з квітня 2016-го. На мою думку, рішення суду абсолютно обґрунтоване. Міська влада розуміла, що термін угоди з попередньою компанією закінчується. Тому та повинна була провести інвентаризацію боргів. Якщо "Київенерго" отримало гроші на субсидії для населення і витратило їх на власні потреби, то борги перед Нафтогазом переносити на новостворену компанію не можна. Більш того, не законно змушувати киян оплачувати ці борги з власної кишені", - пояснила Марія Яковлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киян попередили про зростання ціни на водопостачання

За словами експерта, Нафтогаз займає позицію монополіста і не бажає відновлювати гаряче водопостачання.

"Кияни встановлюють бойлери, але це не вихід. В Україні необхідно прискорити роботу Фонду енергоефективності. Щоб люди могли скористатися програмами, активніше користуватися альтернативними джерелами енергії. Наприклад, сонячні батареї. Вони вироблятимуть теплову або електричну енергію, можна підігрівати воду. У майбутньому це дозволить позбутися залежності від роботи монополістів. Ще й скоротити рахунки з 3000 до 300 гривень", - додала Марія Яковлєва.

Нафтогаз відмовив КП "Київтеплоенерго" в укладенні договорів поставки природного газу. Там вважають, що спершу комунальна компанія повинна погасити борги ПАТ "Київенерго" в розмірі близько 5 млрд грн (основний борг за газ і штрафні санкції за несвоєчасні розрахунки). Через це гаряче водопостачання у Києві може бути відсутнім мінімум до осені.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснила, чому в столиці немає гарячої води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути