четвер, 15 грудня 2016 14:58

Експерт пояснив, що відбувається з курсом долара

Експерт пояснив, що відбувається з курсом долара
economnews.ru

Курс долара піднявся незначно, але перетнув психологічну позначку 27 грн. Коливання долара перед Новим роком були очікувані. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

"Кілька місяців тому прогнозував, що наприкінці року взимку готівковий курс гривні до долара вийде в коридор 27-28 гривень. Фундаментальні причини для девальвації полягають у тому, що економіка в кризовому стані. Реформи не проводять. Інвестиційна привабливість країни погіршується. Крім того, маємо інфляційну економічну модель. За рахунок інфляції та девальвації бюджет отримує гривневі надходження. Уряд в умовах економічного спаду спрямовує ці гроші на вирішення соціальних питань. В інших країнах ці проблеми вирішують за допомогою економічного розвитку", - говорить Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нацбанку перерахували, скільки лишилося банків

Спрацьовує також негативний сезонний фактор. Восени ситуація на світових ринках була на руку українським експортерам. Зараз чекають низьких цін на зерно, метал.

"Також очікують, що Федеральний резерв Сполучених Штатів підніме базову відсоткову ставку. Це означає, що долар подорожчає відносно всіх валют країн, які розвиваються. Негативно позначаються й чутки про приватизацію одного з великих банків. Однак головний чинник девальвації - поганий стан економіки", - говорить експерт.

За його прогнозами, якщо взимку не буде додаткових негативних факторів, то курс долара можна очікувати в межах 27-28 грн.

"У поганому сценарії матимемо 28-30 гривень за долар. Негативними факторами може стати відмова Міжнародного фонду кредитувати Україну або паніка на валютному ринку через приватизацію одного з банків", - коментує Олексій Кущ.

Сьогодні Національний банк України встановив офіційний курс гривні на рівні 26,30 грн за долар. Долар подорожчав на 20 коп. Євро подорожчав на 30 коп.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, що відбувається з курсом долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути