середа, 19 квітня 2017 21:11

Експерт назвав варіанти пенсійної реформи

Експерт назвав варіанти пенсійної реформи
У разі смерті пенсійні гроші передаються у спадок. Фото: ZN.ua

Оптимальною в світі зараз вважається накопичувальна пенсійна система. Про це в блозі написав фінансист Сергій Васьков, повідомляє Деньги.ua.

"Відрахування накопичуються на рахунку конкретної людини. Після виходу на пенсію вона отримує доступ до своїх грошей. У разі смерті пенсійні гроші передаються у спадок. Існуюча в Україні солідарна система - вже банкрут. Вона функціонувала, поки кількість працюючих і пенсіонерів було в балансі 3:1. Зараз молоде покоління просто не в змозі утримувати мільйони пенсіонерів. Тому держави максимально піднімають пенсійний поріг: США - 67 років, Чилі, Японія, Норвегія - 65, Німеччина планує збільшити з 65 до 67 років, а Данія - до 72 років. Це неминуче станеться і в Україні", - говорить фінансист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна стоїть перед колосальною пенсійною катастрофою - Рева

За словами експерта, найбільш прогресивною пенсійною системою вважається чилійська.

"Тут кожен працівник має особистий пенсійний рахунок на який перераховується 10% від зарплати. Крім того дозволяється переводити на пенсійний рахунок додаткові кошти. Вони звільняються від податків. У США - багаторівнева система. Є соціальна пенсія - 15% від зарплати. Завдяки цим коштам держава виплачує громадянам допомогу по безробіттю та мінімальні пенсії. Також обов'язкова накопичувальна система: роботодавець і працівник відраховують відсоток в приватні і корпоративні фонди. Плюс добровільна накопичувальна система. Дозволяє відкладати певний відсоток від доходу на пенсійний рахунок без податків", - зазначив Сергій Васьков.

Фінансист додав, що всі розвинені країни вже провели пенсійні реформи або знаходяться в процесі реформування. Україна відстала від усього світу на десятиліття.

5 квітня міністерство фінансів оприлюднило повний текст меморандуму з Міжнародним валютним фондом. До кінця квітня Україна має прийняти пенсійну реформу, щоб вона почала діяти з 1 січня наступного року. До кінця травня — закон про продаж землі. До грудня створити єдину базу отримувачів соціальної допомоги. Також монетизувати субсидії, приватизувати частину держпідприємств.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав варіанти пенсійної реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути