середа, 04 жовтня 2017 11:42

Єдиний кредитний реєстр захистить гроші простих людей - глава фінкомітету ВР Рибалка

Єдиний кредитний реєстр захистить гроші простих людей - глава фінкомітету ВР Рибалка
Глава Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка каже, що створення в Україні єдиного кредитного реєстру дозволить захистити гроші простих громадян-вкладників банків. Фото: 24tv.ua

Поява в Україні єдиного кредитного реєстру дозволить зміцнити банківську систему, захистити гроші простих громадян-вкладників банків, а також сприятиме розвитку економіки.

Таку думку в статті для сайту "ФінКлуб" висловив глава Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка. Напередодні він до парламенту законопроект під номером 7114-1 про створення такого кредитного реєстру.

За його словами, звичка великого бізнесу не повертати кредити банкам стала однією з причин глибокої фінансово-банківської кризи в Україні. Рішенням, вважає депутат, має стати поява єдиного кредитного реєстру, де зберігатиметься інформація про великі позики і позичальників. Він зазначив, що такі реєстри діють у більш ніж 90 країнах світу.

"Ми розробили власний законопроект ще рік тому. Але гальмування фінансових реформ у Верховній Раді унеможливило результативне голосування. ... Ми дочекалися, поки створення кредитного реєстру в Україні включать у якості зобов'язань української влади перед МВФ. Тепер трохи більше шансів на ухвалення законопроекту в парламенті. І ми зареєстрували власний варіант цього тижня", - зазначив Рибалка.

За його словами, в Україні дуже часто до неповернення кредитів різним банкам причетні одні й ті ж люди, які створюють нові підприємства, беруть кредити та імітують банкрутство.

"Головне завдання державного централізованого кредитного реєстру - надання додаткового інструменту для адекватної оцінки кредитних ризиків як для банківського нагляду, так і для всіх банків. В єдиній системі буде збиратися вся інформація про позичальників, застави, поручителів, посадових осіб і власників підприємств-позичальників або приватних підприємців і про всі судові рішення по конкретних кредитах. Щоб можна було побачити не тільки прізвища директорів і власників підприємств-неплатників, але і бухгалтерів, членів наглядових рад і будь-яких інших органів управління. Щоб у шахраїв було мінімум можливостей реєструвати нові фірми і знову брати кредити", - пояснив Рибалка логіку законопроекту.

Він також додав, що у своєму варіанті законопроекту пропонує сконцентруватися на кредитах на суму понад 510 тис. грн. "Меншими кредитами зможуть займатися приватні бюро кредитних історій", - зазначив він.

Згідно з проектом, НБУ повинен буде забезпечувати доступ до даних кредитного реєстру в режимі онлайн банкам і Фонду гарантування вкладів. Також - правоохоронним органам. Нацбанк повинен регулярно аналізувати дані реєстру та позначати потенційно неблагонадійних позичальників і надавати відповідні рекомендації банкам. Для банків використання даних реєстру буде обов'язковим для оцінки ризиків при видачі нових кредитів, підкреслив депутат.

Доступ до даних буде платним крім правоохоронних органів і осіб, інформація про яких міститься у реєстрі.

"Упевнений, багато впливових олігархів чинитимуть опір прийняттю цього законопроекту. Але Україна не має іншого виходу. Або ми почнемо жити за цивілізованими правилами, або і надалі вони безкарно крастимуть мільярдами, а країну, яка сповзає у прірву бідності, рватимуть на шматки соціально-політичні конфлікти та агресивні сусіди", - зазначив він.

"Тому введення реєстру дозволить зміцнити банківську систему, краще захистити кошти простих людей і чесного бізнесу від банкопаду, спростить для них процедуру отримання кредитів і зменшить процентні ставки. А міцна банківська система - важлива умова для економічного зростання", - резюмував депутат.

Зараз ви читаєте новину «Єдиний кредитний реєстр захистить гроші простих людей - глава фінкомітету ВР Рибалка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути