Ексклюзиви
понеділок, 21 січня 2013 13:22

ЄБРР покритикував владу України і знизив прогноз зростання ВВП

ЄБРР покритикував владу України і знизив прогноз зростання ВВП
Фото: esp.md

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) прогнозує зростання української економіки в 2013 році на 1%, тоді як у жовтні минулого року він очікував її зростання на 2,5%.

Про це сказано в огляді регіональних економічних перспектив.

ЄБРР також погіршив до нуля оцінку зміни ВВП країни за минулий рік, тоді як ще три місяці тому банк розраховував на її зростання на 1%.

В ЄБРР пояснили, що на такий результат вплинуло уповільнення української економіки в останніх двох кварталах 2012 року, зокрема, прискорення спаду в промисловому виробництві у грудні.

У банку припускають, що в 2014 і наступних роках зростання може відновитися більш швидкими темпами, однак дуже важливо, щоб Національний банк проводив скоординовану монетарну політику відповідно до рекомендації Міжнародного валютного фонду.

"Економіка України була порушена як впливом складної зовнішнього середовища, так і внутрішньої політики невизначеності в деяких важливих областях", - зазначає в ЄБРР в документі.

На його думку, економіка України дуже сильно залежна від в єврозони, і події в ЄС залишатиметься важливим для росту країни та економічної стабільності.

Банк уточнив, що менший зовнішній попит і пригнічені ціни на сталь призвели до скорочення в машинобудуванні та металургії, а завершення значних державних інвестицій в інфраструктуру, пов'язаних з Євро-2012, - до уповільнення будівництва. Крім того виробництво продукції сільського господарства також знизилося в 2012 році після незвично холодної зими, яка потім продовжилася дуже жарким літом.

Водночас жвавий споживчий попит, викликаний зростанням реальної заробітної плати, допоміг зберегти зростання сектора роздрібної торгівлі, хоча він і сповільнився останнім часом.

"Хоча влада здійснила деякі з умов програми МВФ 2010 року (включаючи параметричну пенсійну реформу), критичні заходи, необхідні для стабілізації газового сектору, в тому числі збільшення тарифів для домогосподарств, як і раніше стикаються з політичним опором", - підкреслив ЄБРР.

Він також відзначив, що для підтримки стабільності гривні минулого року центральний банк проводив посилив монетарну політику і використовував поєднання валютних інтервенцій і адміністративних заходів, проте зростання кредитування приватного сектору зупинилося. Банк додав, що в 2012 році Національний банк втратив близько чверті міжнародних резервів, які тепер покривають менш ніж три місяці прогнозованого імпорту.

"Впровадження пакету соціальних витрат і заробітної плати перед жовтневими парламентськими виборами збільшити фіскальний тиск", - йдеться також в огляді.

Зараз ви читаєте новину «ЄБРР покритикував владу України і знизив прогноз зростання ВВП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути