Ексклюзиви
середа, 10 серпня 2011 09:33

Дві німецькі компанії подали до суду на "Газпром", вимагаючи знижки на газ

Дві німецькі компанії подали до суду на "Газпром", вимагаючи знижки на газ

Німецька компанія RWE подала в арбітраж позов до "Газпрому" з вимогою перегляду формули ціни на газ.

Про це повідомив головний виконавчий директор RWE Юрген Гроссман.

Це вже другий розгляд, який загрожує російському монополісту. Раніше в суд на нього подав інший енергоконцерн Німеччині - E.ON. Переговори про перегляд ціни з "Газпромом" RWE веде вже давно, проте до рішучих дій перейшла лише зараз.

Подібне звернення передбачено в кожному контракті, нічого екстраординарного в цьому немає, зазначили в "Газпром експорті".

Джерела в компанії сказали, що насправді арбітражні процеси йдуть від початку року, але і при цьому переговори з німецькою компанією не переривалися. Джерело в "Газпромі" сказало, що переговори про зниження цін з RWE тривають вже близько року. За інформацією німецьких ЗМІ, результатів арбітражного розгляду слід чекати в 2012-2013 роках.

Останньою іноземною компанією, якій вдалося домогтися для себе перегляду ціни на газ "Газпрому", стала італійська Edison. Вона домоглася з російського боку знижок на закуповуваний у монополіста обсяг в 200 млн євро.

Слідом за цим, не досягнувши успіху в переговорах, до суду вирушили німецькі компанії. Так, E.ON після довгих спроб домовитися з "Газпромом" про перегляд формули ціни на газ подав до російської компанії позов до арбітражного суду.

У свою чергу розміщена в Чехії RWE Transgas уклала з "Газпромом" контракти на поставку газу ще в 1998 і 1999 роках, в 2006 році вони були продовжені до 2035 року. За умовами контрактів передбачені поставки газу обсягом 9 млрд куб. м на рік і його транспортування обсягом до 30,5 млрд куб.м в рік.

При цьому RWE не припиняє переговорів з "Газпромом" про створення СП, також сказав Гроссман. Німецька компанія може продати частину своєї "дочки" RWE Deo, яка має енергоактиви в Німеччині, Великій Британії, Норвегії, Данії та Єгипті.

Зараз ви читаєте новину «Дві німецькі компанії подали до суду на "Газпром", вимагаючи знижки на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути