Ексклюзиви
четвер, 04 липня 2019 17:20

ДТЕК не є монополістом на ринку - глава Антимонопольного комітету

ДТЕК не є монополістом на ринку - глава Антимонопольного комітету
Голова АМКУ Юрій Терентьєв зазначив, що з 1 липня ціну на електроенергію вже встановлює не держава, а самі виробники. Фото: РБК-Україна

Компанії ДТЕК і "Енергоатом" не є монополістами на ринку генерації електроенергії. Про це заявив голова Антимонопольного Комітету України Юрій Терентьєв в інтерв'ю Delo.ua.

"Ще в 2016 році АМКУ констатував наявність структурних ознак монополії на ринку генерації електроенергії у Енергоатома" і ДТЕК. Але для визнання їх монополістами цього недостатньо, тому що не вистачає головної умови - можливості цих суб'єктів особисто встановлювати умови продажу товару і його ціну. Сьогодні це регулюється державою. Тому в ході знаменитої справи про монополізм ДТЕК ми так і сказали - доказів можливості використовувати свою ринкову владу у них немає", - заявив Терентьєв.

Глава АМКУ також зазначив, що з 1 липня почав працювати новий ринок електроенергії і ціну на електроенергію вже встановлює не держава, а самі виробники. І в перспективі є передумови для зниження ціни на електроенергію.

"Якщо на ринку є конкуренція, тобто виробники будуть боротися за покупця, то ми всі маємо право розраховувати на те, що ціна не буде штучно завищуватись, а в довгостроковій перспективі, можливо, навіть знизиться. І передумови для цього є - перш за все, в обсягах виробленої енергії та можливості збільшити ці обсяги в 2 рази", - вважає Терентьєв.

На думку голови Антимонопольного комітету, головне завдання його відомства - забезпечити, щоб в новій моделі ринку ціна на електроенергію встановлювалася в результаті боротьби виробника за споживача, а не диктату ціни великими компаніями.

"Олігопольний ринок може розвиватися тільки за 2-ма сценаріями - змова між найбільшими гравцями або жорстка конкуренція між ними. Заради створення правил гри для руху за другим сценарієм, конкурентним, Комітет системно працює останні 4 роки. Тобто наше завдання - змусити їх (Енергоатом і ДТЕК, - ред.) конкурувати як між собою, так і з іншими учасниками ринку та імпортом", - зазначив Терентьєв.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні запущена нова модель ринку електроенергії відповідно до прийнятого Верховною Радою в 2017 році Закону України "Про ринок електроенергії". Відповідно до Закону, нова модель передбачає впровадження, зокрема, ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу вперед", внутрішньодобового ринку, балансуючого ринку.

Запуск ринку електроенергії є зобов'язанням України щодо імплементації норм Третього енергопакету ЕС, а також умовою співпраці України з МВФ та отримання макрофінансової допомоги від ЕС в розмірі 500 млн євро в поточному році.

Зараз ви читаєте новину «ДТЕК не є монополістом на ринку - глава Антимонопольного комітету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути