субота, 28 квітня 2012 10:22

"Дірка" в бюджеті "Нафтогазу" сягне 3,2% ВВП України - експерти

"Дірка" в бюджеті "Нафтогазу" сягне 3,2% ВВП України - експерти

Дефіцит НАК "Нафтогаз України" в 2012 році становитиме 47 млрд грн, або $5,7 млрд, що відповідає 3,2% ВВП.

До такого висновку прийшли аналітики групи "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU) в результаті проведеного ними дослідження з макроекономіки України.

"За останні три роки середні темпи зростання імпортних цін на природний газ збільшилися на 19,9% в річному обчисленні, тоді як обсяги імпорту палива в натуральному вираженні скоротилися всього на 0,2% в порівнянні з минулим роком. Це показало нееластичність попиту економіки Україні до ціни на природний газ. Ситуація також ускладнюється наявністю диференціації тарифів, коли ціна газу для населення і підприємств комунальної теплоенергетики набагато нижча, ніж для промисловості. Якби влада не переглянула систему споживання природного газу в економіці в 2012 році (в плані імпортної ціни або обсягів імпорту), то дефіцит "Нафтогазу" зріс би до 97 мільярдів гривень, або 11,9 мілліардів доларів, або 6,7% ВВП", - зазначив керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен.

Базовий макросценарій групи ICU має увазі, що до кінця 2012 року тарифи на споживання газу для населення не будуть переглядатися у зв'язку з майбутніми парламентськими виборами.

"Тому влада буде задовольнятися, по меншій мірі, незначними змінами дефіциту "Нафтогазу" в 2012 році порівняно з 2011 роком за рахунок зниження обсягів імпорту і деякого упорядкування внутрішнього ринку споживання", - вважає Вальчишен.

Оцінка дефіциту "Нафтогазу" виробляється аналітиками групи ICU як різниця між двома показниками: дані про імпорт газу в економіку країни згідно з публічною інформацією від Державної служби статистики і дані про зібрані платежі за спожитий газ від споживачів "Нафтогазу" за відповідний період. У розрахунку дефіциту "Нафтогазу" за 2012 були зроблені такі допущення: ціна на імпортний газ розраховується згідно з формулою в договорі між "Нафтогазом" і ВАТ "Газпром", яка в поточному році не змінюється, тобто держкомпанія не отримує додаткової знижки в ціні. При цьому обсяг імпорту газу в 2012 році знижується до 30 млрд куб. м.

Зараз ви читаєте новину «"Дірка" в бюджеті "Нафтогазу" сягне 3,2% ВВП України - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути