Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2011 21:49

Дешеві ресторани ризикують залишитися без клієнтів - експерт

Дешеві ресторани ризикують залишитися без клієнтів - експерт

Після подорожчання продуктів ресторани можуть позбутися значної частини клієнтів.

Таку думку висловила голова Асоціації ресторанів Україні Ольга Насонова в ефірі Першого ділового каналу.

"Є такі побоювання. Це буде стосуватися закладів доступних, недорогих або дешевих. Тобто в закладів, клієнти яких мають невисокі доходи. Тому підвищення цін у ресторанах не повинно бути суттєвим. Потрібно, щоб підвищення комунальних послуг не затьмарило здоровий глузд. У цьому разі можна позбутися всіх клієнтів, принаймні, більшої частини", - сказала вона.

У той же час, за її словами, криза практично ніяк не позначилася на елітних ресторанах, так ця сфера багато років не зазнає змін.

"В останні роки він (сегмент елітних ресторанів. - ред.) не розвивається практично. Це з тим, що кількість еліти в Україні не зростає. Вона сформувалася ще в 90-і роки. Та ж еліта з невеликими змінами досі існує. Тому більше елітних закладів, ніж зараз є в України, не буде, за винятком, можливо, таких міст, як Київ і Одеса, де елітний сегмент не до кінця заповнений", - зазначила Насонова.

На думку експерта, в Україні зараз достатня кількість ресторанів елітного сегмента.

"Скажімо так, є деякі формати закладів певних кухонь, де ще можна відкривати елітні заклади. Однак їх буквально кілька штук. Це, можливо, сегмент екзотичних кухонь: тайська кухня, китайська, японська, французька - ті, які подобаються еліті", - зазначила вона.

Як розповіла Насонова, для того, щоб відкрити заклад середнього рівня в Києві, в якому місячний оборот становитиме близько 0,5 млн грн, потрібно витратити не менше 300 тис. дол.

"Можна витратити менше, якщо приміщення, яке купується або береться в оренду, в хорошому стані", - додала вона.

У той же час, за оцінкою Насонової, сума інвестицій в елітний ресторан становить не менше 800 тис. дол.

"По-перше, необхідний відповідний інтер'єр. По-друге, необхідно більше обладнання на кухні, велика площа, персонал більш високого рівня з великими зарплатами. Звичайним інтер'єром і звичайною кухнею еліту не здивуєш", - резюмувала вона.

Зараз ви читаєте новину «Дешеві ресторани ризикують залишитися без клієнтів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути