Ексклюзиви
пʼятниця, 03 травня 2019 21:10

Дешевого м'яса не буде: пояснили, чому дорожчає свинина

Дешевого м'яса не буде: пояснили, чому дорожчає свинина
Близько 50% поголів'я свиней в Україні вирощують у сільських домогосподарствах. Фото: AgroPolit.com

У квітні м'ясо продовжило дорожчати. Свинина додала в ціні 0,7%. Тушка і філе курки зросло на 0,4%. Сало - на 0,3%. Щоправда на 0,3% подешевшала яловичина.

"Поголів'я свиней в Україні залишається на найнижчому рівні за всю сучасну історію. Щоправда його падіння поки припинилося. У попередні тижні м'ясо вже подорожчало. Зараз ринок звикає до нових цін. Можливий деякий відкат. Однак в майбутньому свинина дорожчатиме далі", - говорить аналітик сільськогосподарських ринків Андрій Панкратов, передає Seeds.org.ua.

Ціни зростатимуть, якщо свинина дорожчатиме на світовому ринку. Через дефіцит внутрішньої продукції, Україна змушена завозити м'ясо з-за кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися ранні овочі борщового набору: як змінилися ціни за рік

"Головний фактор на світовому ринку свинини - це зростання імпорту Китаєм. Ця країна через африканську чуму свиней втратила велику кількість поголів'я. Крім того, свинарський бізнес у Китаї втратив інвестиційну привабливість. Через це зменшується внутрішнє виробництво і, відповідно, збільшується імпорт", - пояснює Панкратов.

Близько 50% поголів'я свиней в Україні вирощують у сільських домогосподарствах.

"Водночас особисті господарства не можуть забезпечити потрібну ефективність порівняно з професійними фермами. Це для них нерентабельно. Тому поголів'я свиней в домогосподарствах продовжує скорочуватись. У промисловому свинарстві воно зростає", - каже експерт.

У квітні соціальні продукти подорожчали на 87%. Найбільше додали овочі борщового набору. Цибуля подорожчала на 63,8%. Капуста – на 52,8%, морква – на 30,1%, картопля – на 23,4%, буряк – на 19,1%.

Зараз ви читаєте новину «Дешевого м'яса не буде: пояснили, чому дорожчає свинина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути