середа, 12 серпня 2020 17:26

Дешеві овочі та цукор: що й чому відбувалося з цінами в липні

Дешеві овочі та цукор: що й чому відбувалося з цінами в липні
Через млявий попит на дорожчі вироби повільніше зростали ціни на м'ясні продукти та продукти не першої необхідності. Фото: pixabay.com

У липні 2020 року споживча інфляція в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця і становила 2,4%. У місячному вимірі ціни знизилися на 0,6%.

Минулого місяця інфляцію стримувало сповільнення зростання цін на продукти харчування за рахунок збільшення вітчизняної та імпортної пропозицій.

Через млявий попит на дорожчі вироби повільніше зростали ціни на м'ясні продукти та продукти не першої необхідності, зокрема, кондитерські вироби, морозиво, прянощі, чай, аналізують в НБУ.

Збільшення пропозиції сповільнило подорожчання молочних виробів. Також меншими темпами зростали ціни на борошняні вироби, а оливкова та соняшникова олія залишалися дешевшими, ніж торік.

Прискорилося зростання вартості медичних послуг, послуг фінансових та страхових установ, а також мобільного зв'язку. Майже повноцінне відновлення роботи сектору призвело до підвищення вартості послуг закладів особистого догляду, громадського харчування, хімічного чищення, спортивних установ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали країну, де продають найдешевший бензин

Водночас слабкий попит та збереження обмежень в окремих областях стримували зростання вартості послуг кінотеатрів, готелів, туристичних послуг.

Падіння цін на непродовольчі товари уповільнилося. Це зумовлено як липневим послабленням гривні, так і реалізацією відкладеного попиту з боку споживачів. Як наслідок - скоротилися темпи здешевлення побутової техніки та електроніки, вартість автомобілів повернулася до зростання, а ліки продовжили дорожчати.

Курсовий чинник несуттєво впливав на вартість товарів середньострокового вжитку через наявність у магазинів складських запасів, сформованих у попередні періоди. Здешевлення одягу, взуття, посуду навіть поглибилося, а ціни на домашній текстиль, товари для особистого догляду, книги сповільнили зростання.

Темпи зростання цін на сирі продукти харчування суттєво знизилися. Цьому сприяло надходження нового врожаю, поновлення роботи транспорту, нарощення імпорту впродовж останніх місяців. Через це ще більше подешевшали картопля, цибуля, капуста, помідори. Знизилися ціни на цукор і свинину. Сповільнилося зростання цін на огірки, кабачки, часник, яйця та молоко.

Зростання адміністративно регульованих цін дещо прискорилося. Меншими були темпи здешевлення природного газу внаслідок зростання світових цін на енергоносії та підвищення тарифів на розподіл природного газу. Прискорилося зростання вартості послуг залізничного сполучення через збільшення виробничих витрат. Натомість помірніше зростали ціни на алкогольні напої і тютюнові вироби.

Здешевлення пального сповільнювалося, відображаючи насамперед відновлення зростання світових цін на нафту та значний попит на пальне з боку автовласників навіть після скасування обмежень на перевезення громадським транспортом.

У липні ціна на борщовий набір впала на 15%. Нині середня вартість моркви складає 8 грн/кг, а картоплі - 5 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «Дешеві овочі та цукор: що й чому відбувалося з цінами в липні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути