Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2021 16:23

Дешеве розмитнення та низькі штрафи за євробляхи - Рада підтримала законопроєкти

Дешеве розмитнення та низькі штрафи за євробляхи - Рада підтримала законопроєкти
Штраф за "евробляху" знизять з 170 тис. грн до 8,5 тис. грн. Фото: pexels.com

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкти №4643-д та №4644-д. Ними пропонується запровадити дешеве розмитнення ввезених авто протягом 180 днів та істотно знизити штрафи за нерозмитнені євробляхи.

Законопроєкт №№4643-д пропонує митне оформлення транспортних засобів, ввезених на територію України до 31 грудня 2020 року за новою формулою, яка діятиме протягом 180 днів з дня набрання чинності цього закону, передає "Економічна правда".

Тепер вартість розмитнення не залежатиме від вартості автівки. Формулу розраховуватимуть з урахуванням віку, об'єму та типу двигуна. Дія закону не поширюється на транспорт, що не відповідає екологічним нормам "Євро-2" або мають походження з держави-агресора або тимчасово окупованих територій. Розмитнити за такими правилами можна 1 авто на особу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правоохоронці мають право конфіскувати євробляху

Ставка акцизного податку до сплати складається з базової ставки, а також ставок за об'єм та тип двигуна. Базова ставка залежить від віку авто та коливається від €0 до €150. Водії транспортних засобів, обладнаних двигуном внутрішнього згоряння, доплатять €100. Для електрокарів та гібридних авто ставка нульова. Залежно від об'єму двигуна ставки варіюються від €0,25 до €0,5 за 1 куб. см об'єму циліндрів двигуна.

Проєкт закону №4644-д вносить зміни до Митного кодексу. Він пропонує знизити штраф за незаконне перебування авто в Україні зі 170 тис. грн до 8,5 тис. грн. Після сплати штрафу можна або вивезти авто за кордон, або розмитнити його в Україні.

Проєкт повинен зобов'язати Кабінет міністрів сприяти зняттю з реєстрації євроблях в іноземних державах та обмін відповідною інформацією з Україною, пише "РБК-Україна".

Кошти від розмитнення таких автівок пропонують направити на вакцинацію українців від коронавірусу.

Поліція України отримала доступ до бази даних митниці. Це дозволить правоохоронцям виявляти історію ввезених автівок на польських і литовських номерах. А отже, притягати до адміністративної відповідальності водіїв автівок на євробляхах.

Зараз ви читаєте новину «Дешеве розмитнення та низькі штрафи за євробляхи - Рада підтримала законопроєкти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути