субота, 03 лютого 2024 12:49

Держава має сприяти компаніям, що економлять мільйони бюджетних коштів - Корольчук

Кожний зекономлений мільйон – це внесок у фінансування Збройних сил України і перемогу України, а держава повинна сприяти роботі компаній, які економлять мільйони бюджетних коштів. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив енергетичний експерт Юрій Корольчук, коментуючи нещодавні обшуки НАБУ в офісі "Укрнафти" у справі щодо купівлі труб у "Інтерпайпу" за завищеними цінами.

Як стверджує Корольчук, продаж "Інтерпайпом" труб за більш високими цінами має місце не тільки у державній "Укрнафті", але і у державному "Укргазвидобуванні", де зусиллями "Інтерпайпу" до публічних торгів не допускають американську компанію Vorex, яка надає багатомільйонні знижки та економить бюджетні кошти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держдепартамент США будуть інформувати про утиски американських компаній зі сторони української влади - ЗМІ

"Укргазвидобування" закуповує бурильні та обсадні труби через "Прозорро". Участь у торгах регулярно беруть той таки "Інтерпайп" та його американський конкурент Vorex. Механізм "Прозорро" передбачає конкуренцію цін і перемогу найнижчої ціни. Тільки от коли відбувається умовно тендер №1, де беруть участь "Інтерпайп" і американський Vorex, то держава економить 140 млн грн, бо Vorex запропонував нижчу ціну. А коли глянути на тендер №2, де бере участь лише один "Інтерпайп", то ціна не знижується. "Інтерпайп" витискує із торгів максимум, а держава втратила 230 млн грн, бо на торгах не було Vorex чи іншої конкурентної компанії", - зазначив Корольчук.

На його думку, держава створює перешкоди у роботі Vorex в Україні, хоча зі сплачених компанією податків у США здійснюється фінансування і підтримка України.

"Ми маємо американську компанію Vorex, яка допомагає економити державі сотні мільйонів бюджетних коштів. Проте держава створює перешкоди роботі Vorex, і це абсолютно неправильно. Держава повинна сприяти роботі компаній, які економлять мільйони бюджетних коштів. Кожний зекономлений мільйон – це внесок у фінансування Збройних сил України і перемогу України. Vorex сплачує податки в США і з цих податків фінансується підтримка України", - написав експерт.

Автор: Скриншот з Facebook
 
Автор: Скриншот з Facebook
 

Корольчук нагадав, що у тендерах за участі американської Vorex держава економить 18%.

"У тих тендерах, де з "Інтерпайпом" конкурує не підставна чи "фіктивна", а реальна компанія Vorex, то економія державних коштів сягає майже 18%. Напевно, все в олігархічній ментальності "Інтерпайпа" Пінчука, який витискує з держави повну вартість, але публічно дає "щедру" знижку у розмірі "аж" 1%", - резюмував Корольчук.

1 лютого НАБУ провело обшуки в офісах державної "Укрнафти". Кримінальна справа розслідується за фактом продажу компаніями Віктора Пінчука труб за завищеними цінами.

Зараз ви читаєте новину «Держава має сприяти компаніям, що економлять мільйони бюджетних коштів - Корольчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути