Ексклюзиви
пʼятниця, 07 серпня 2020 10:30

День пива: скільки літрів за рік випивають українці

У першу п'ятницю серпня щорічно відзначають Міжнародний день пива. Цьогоріч свято припало на 7 серпня.

День пива започаткували 2007-го в Каліфорнії. До 2011-го місцевий фестиваль переріс у міжнародне свято.

Пиво називають третім за популярністю напоєм у світі після води та чаю. Найбільше його п'ють у Чехії. На кожного жителя в середньому припадає по 156 л на рік. Друге місце посідає Ірландія - 131 л, третє – Німеччина - 115 л. Середньостатистичний українець випиває близько 41 л в рік.

Автор: 24tv.ua
  Щорічно українське сільське господарство на пивоварінні заробляє 200 млн дол.
Щорічно українське сільське господарство на пивоварінні заробляє 200 млн дол.

Загалом в Україні працюють 160 пивоварень. Водночас це переважно невеликі підприємства. У промислових масштабах напій виготовляють близько двох десятків пивоварень. У Німеччині, наприклад, таких нараховують 1,5 тис. підприємств.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наскільки подорожчав алкоголь за 2 роки

З усього пива, яке продають в Україні, 1% - крафтовий напій. Його варять невеликі пивоварні, які експериментують зі смаками, технологіями та інгредієнтами. Щоб зацікавити покупців, виробники вигадують цікаві назви. Наприклад, пропонують спробувати пиво "Кажан у келиху", "Борщ зі сметаною", "Зеник зі Львова", "Обама Hope" чи Putin Huilo. Таке пиво продають від 40 грн за пляшку об'ємом 0,33 л. Є пропозиції по 150 грн. У червні пляшка 0,5 л звичайного пива вітчизняного виробництва в середньому коштувала 17,58 грн, свідчать дані Держстату.

Автор: pixabay.com
  Середньостатистичний українець випиває близько 41 л пива в рік.
Середньостатистичний українець випиває близько 41 л пива в рік.

Щорічно українське сільське господарство на пивоварінні заробляє $200 млн. Вирощують близько 3,5 млн т ячменю пивоварних сортів. З них 1 млн т купують вітчизняні підприємства. Українське пиво поставляють у Білорусь, Молдову, Литву, Алжир, Ізраїль, Азербайджан, Китай. Також продають у деякі країни Євросоюзу.

У броварстві зайняті понад 10 тис. українців. Крім того, одне робоче місце в галузі пивоваріння створює в середньому 10 у суміжних галузях: 4 робочих місця – у сільському господарстві та логістиці, 5 – у сфері послуг, 1 – у роздрібній торгівлі.

Існує три основних види пива - ель, змішане і лагер. Ель варять з ячмінного солоду з використанням пивних дріжджів верхового бродіння. Буває світлий і темний. Нараховують 22 види елю. Лагер виготовляють з ячмінного солоду з використанням пивних дріжджів низового бродіння. Існує 12 видів. Змішане пиво - кисле і нефільтроване. Популярне в Західній Фландрії - регіоні Бельгії.

Зараз ви читаєте новину «День пива: скільки літрів за рік випивають українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути