четвер, 16 липня 2020 10:16

День бухгалтера в Україні: як святкують та які зарплати отримують фахівці

День бухгалтера в Україні: як святкують та які зарплати отримують фахівці
В Україні бухгалтери в середньому заробляють 12 тис. грн у місяць. Фото: pixabay.com

В Україні професійне свято відзначають бухгалтери та аудитори. Його щороку святкують 16 липня.

Офіційно День бухгалтера з'явився 2004-го. Дату обрали невипадково. Адже саме 16 липня 1999 року Верховна Рада ухвалила Закон "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні". З квітня 2018-го святкування поширилося й на аудиторів. Відповідний указ підписав президент.

Загалом професія бухгалтера з'явилася близько 6 тис. років тому. Про перших фахівців згадують у стародавньому Єгипті. Це люди, які рахували та збирали податки. Водночас батьком бухгалтерського обліку називають італійського математика Луку Пачолі. У праці XV ст "Все про арифметику" він порушив питання про основні принципи бухгалтерії як науки. Книгу опублікували 10 листопада 1494 року. Ця дата стала Міжнародним днем бухгалтера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За "вагомий внесок в освіту" президент нагородив головбуха та завідувачку їдальні

В Україні бухгалтері у середньому заробляють 12 тис. грн у місяць. Найбільші зарплати традиційно пропонують у столиці - на рівні 15 тис. грн. У Львові та Одесі у середньому готові платити по 12,5 тис. грн. У Дніпрі пропонують 12 тис. грн, Харкові - 11,5 тис. грн, Запоріжжі - 10 тис. грн. У 8,7% вакансій по країні йдеться про оплату праці понад 21 тис. грн у місяць.

На сайтах пошуку роботи для бухгалтерів відкрито понад 2 тис. актуальних вакансій. Найбільше пропозицій у Чернівецькій області. На другому місці - Житомирська, на третьому - Закарпатська область.

У всьому світі серед бухгалтерів 85% жінок. Це пояснюють тим, що робота є досить монотонною й вимагає посидючості та зосередженості.

Зараз ви читаєте новину «День бухгалтера в Україні: як святкують та які зарплати отримують фахівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути