Ексклюзиви
четвер, 10 червня 2021 21:11

Що відбувається з цінами на бензин і дизпаливо

В Україні зараз діє державне регулювання цін на бензин і дизельне паливо. Кожного 1, 10, 20 числа місяця вартість вираховується Кабміном. Ця ціна є граничною. Нема ніяких ринкових факторів. Раніше вгадували, куди підуть ціни. А зараз дивишся сайт Мінекономіки — от і всі прогнози. Ніколи держрегулювання нічого гарного нікому не приносило, розповів Gazeta.ua директор "Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Автор: Олена Луценко
   Україна повністю забезпечена пальним на червень-початок липня
Україна повністю забезпечена пальним на червень-початок липня

"Після запровадження держрегулювання, у всіх учасників ринку була депресія. Але Кабмін переглянув формулу ціноутворення і врахував логістичні особливості постачання. Націнка, яку встановили — це деференціал, який додається до котирувань. Він був збільшений на 27 доларів. Це відповідає преміям, які раніше не були враховані і які компанії платять іноземним постачальникам. Таким чином наблизили формулу до реальності. Цей підхід вважається більш адекватним і дозволить конкурувати мережам навіть при наявності держрегулювання", - говорить експерт.

За його словами, ринок дуже швидко відреагував на зменшення поставок бензину А-95 з Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Україна перестане залежати від білоруського бензину

"Збільшили постачання морем. Законтрактували декілька невеликих танкерів, завезли з Литви 10 тисяч тонн бензину. На 5 тисяч тонн наростив постачання Кременчуцький нафтопереробний завод. Також у травні на ринку були сформовані запаси. Тому нормально пройдемо червень-початок липня. І самі білоруси зрозуміли, що погарячкували. Спочатку заявили, що все таки дадуть 10 тисяч тонн 95-го бензину, потім сказали — 20 тисяч тонн", - підсумував Сергій Куюн.

У середньому по Україні бензин марки А-92 коштує 27,89 , 95-й - 28,79, дизпаливо — 27,17 гривень. Скраплений газ — 15,74 гривень за літр. При цьому є мінімум і максимум. 95-й бензин можна купити найдорожче за 29,92 гривень і за 27,50. Найдорожчий бензин А-92 пропонують по 29,75. Мінімальна його ціна 26,50. По дизелю масимум становить 30,98 гривень, мінімум - 25,70. Автогаз найдорожчий по 16,49, найдешевший по 15,10 грн.

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається з цінами на бензин і дизпаливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути