пʼятниця, 28 жовтня 2022 09:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Що буде із зарплатами й цінами в Україні: НБУ зробив невтішний прогноз

Що буде із зарплатами й цінами в Україні: НБУ зробив невтішний прогноз
Зарплати в Україні впадуть, а ціни злетять, за прогнозом НБУ. Фото: pixabay.com

Рівень зарплат в Україні 2022 року впаде на чверть. При цьому зростання цін становитиме майже 30%.

Наступного року має розпочатися поетапне та плавне відновлення економіки і доходів українців. Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України.

У прогноз НБУ заклали припущення про збереження активної міжнародної фінансової підтримки у наступні роки та укладання нової програми з Міжнародним валютним фондом.

Ситуація з цінами

Цьогоріч вони зростуть на 30%, наступного року – на 21%. 2024-го зростання цін очікується на рівні 10%.

Ситуація з економікою

2022-го економіка скоротиться майже на 32% через руйнівні наслідки повномасштабної війни. Але наслідки війни обмежуватимуть відновлення, тож у 2023–2024 роках темпи зростання ВВП становитимуть 4–5% на рік.

Ситуація з безробіттям

Безробіття цього року становитиме майже 30%. Відновлення економіки в наступні роки призведе до пожвавлення попиту на робочу силу і зниження рівня безробіття. Втім, воно залишатиметься вищим за свій природний рівень через втрати економіки та поглиблення диспропорцій, пов'язаних з війною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки заборгувала Україна ‒ мінфін назвав цифри

Ситуація із зарплатами

Номінальні зарплати цього року знизяться на 12–13%, а в реальному вимірі з вирахуванням інфляції – на чверть з огляду на зниження фінансової стійкості підприємств та значну конкуренцію між претендентами на роботу.

Через збереження дефіциту кваліфікованої робочої сили в окремих секторах та значних диспропорцій на ринку праці номінальні зарплати наступного року зростуть майже на третину та перевищать довоєнний рівень, а 2024 року – ще на 28%. Однак підвищення зарплат у реальному вимірі буде досить повільним, враховуючи високу інфляцію і нижчу за довоєнну продуктивність.

25 жовтня президент Володимир Зеленський закликав країни Європейського Союзу створити "фінансовий "Рамштайн" для допомоги Україні у реконструкції та відновленні економіки. Він зазначив, Україна поки що не отримала "жодного цента на швидке відновлення" і попросив європейських лідерів наблизити необхідні рішення.

Збитки України від повномасштабного вторгнення Росії вже сягнули понад $127 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Що буде із зарплатами й цінами в Україні: НБУ зробив невтішний прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути