середа, 29 травня 2019 21:11

Чому закриваються відділення Пенсійного фонду

Чому закриваються відділення Пенсійного фонду
Пенсіонерів мають обслуговувати у центрах надання адміністративних послуг. Тоді не потрібно буде витрачати гроші на бюрократичний апарат Пенсійного фонду. Фото: Донбас СОС

Пенсійна система фактично є банкрутом. Підживлюється за рахунок дотацій з державного бюджету. Останні вже перевищили 150 млрд грн, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Пенсійний фонд треба повністю реформувати. Йому достатньо одного офісу, який керуватиме фінансами і зберігатиме персональні дані громадян. Пенсіонерів мають обслуговувати у державних центрах надання адміністративних послуг - так звані ЦНАПи. Їх мережу треба розширювати, створювати віддалені робочі місця. Для сільської місцевості запроваджувати мобільні центри надання послуг. Останні можуть збирати заявки чи запити від пенсіонерів раз у квартал", - пояснює Олексій Кущ.

За його словами, єдиний соціальний внесок слід трансформувати в окремий податок. Стягувати його до державного бюджету.

"Тоді українці отримували б пенсію напряму з державного бюджету. Фактично це був би мінімальний гарантований соціальний дохід. У такому випадку зникає будь-яка потреба у пенсійних відділеннях чи самому Фонді. Однак треба проводити комплексну реформу, а не банально скорочувати пенсійні відділення. Інакше якість обслуговування клієнтів погіршиться", - наголошує Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали банки, де українці отримують пенсію

За словами економіста Олександра Охріменка, за рахунок скорочення відділень можна зекономити 10% коштів Пенсійного фонду. Ці гроші сьогодні проїдає бюрократичний апарат. У ЄС такі витрати становлять 3%.

"Якщо Пенсійний фонд закриє частину відділень і автоматизує процес, пенсіонерам більше не доведеться бігати з одної організації в іншу з непотрібними папірцями, стояти у чергах. Пенсійний фонд максимально спростить процедуру оформлення чи перерахунку виплат. У нього є доступ до всіх реєстрів та електронних баз з даними українців", - підкреслює економіст.

Він додає, що українці завжди зможуть отримати консультацію фахівців. Для цього Пенсійний фонд створює віддалені робочі місця у центрах надання адміністративних послуг, об'єднаних територіальних громадах, приміщеннях банків, відділеннях поштового зв'язку.

В Україні функціонують 55 територіальних управлінь Пенсійного фонду. Ще 69 розміщені на окупованих територіях, клієнтів не обслуговують. З 2016-го кількість відділень скоротили на 559 одиниць. Реформа триватиме до наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Чому закриваються відділення Пенсійного фонду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути