Ексклюзиви
неділя, 07 жовтня 2018 21:10

Чому українці вчасно не оплачують комунальні послуги

Чому українці вчасно не оплачують комунальні послуги
Українці можуть на 40% знизити споживання газу та тепла, якщо почнуть утеплювати своє житло. Фото: Новий Погляд

У серпні заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг знизилась на 0,8% - до 38,4 млрд грн. Найбільше українці заборгували за природний газ та опалення.

"За минулий рік доходи населення зросли на 28%. Інфляція становила 13%. Прогнозують, що газ подорожчає майже на 25%. Однак витрати на обігрів осель становлять у середньому до 20% від доходів сімей. Таким чином, рівень доходів населення покриває витрати пов'язані з подорожчанням газу. Тому формальних економічних підстав для зростання заборгованості немає", - розповів Gazeta.ua Анатолій Амелін, директор економічних програм Українського інституту майбутнього.

В Україні страждає платіжна дисципліна. Крім того, населення не активно утеплює житло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вибиватимуть борги за комуналку

"При інвестиціях $1,2-1,5 тисяч у середню двокімнатну квартиру на 40% знижується споживання газу та тепла. Якщо в Україні запустять комплексну програму утеплення та енергозбереження, витрати населення при підвищенні ціни на газ будуть не зростати, а навпаки падати", - пояснює експерт.

За його словами, якщо сім'я має можливість, але не оплачує комунальні послуги, такі борги потрібно повертати у судовому порядку. Інша справа, якщо коштів для оплати комуналки немає. Тоді борги можна навіть списати.

Протягом 2019-2021-х комунальні тарифи подорожчають на 10-20%. 2019-го на 19% зросте вартість природного газу. 2020-го ціна зросте на 20%, повідомили у Мінекономрозвитку. Гаряча вода, опалення наступного року подорожчають на 11,5%. На 11% тарифи зростуть 2020-го, на 15% - 2021-го. 2019-го електроенергія подорожчає на 20,5%. 2020-го - на 15%, 2021-го - на 20%.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці вчасно не оплачують комунальні послуги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути