середа, 30 травня 2018 13:48

Чому газ не подорожчає найближчим часом

Чому газ не подорожчає найближчим часом
Підвищення тарифів на природний газ для населення відтермінували. Однак в МВФ вважають, що вони мають дорівнювати ціні для імпортерів. Фото: vilne.info

Кабінет міністрів продовжив до 1 серпня спеціальні зобов'язання для Нафтогазу. Термін дії постанови закінчувався 1 червня. Таким чином, уряд переніс підвищення тарифів на газ.

Рішення було прийнято, оскільки переговори з Міжнародним валютним фондом стосовно приведення ціни на газ до рівня "імпортного паритету" ще тривають, пише "Сегодня".

Якби Кабмін не продовжив відповідну постанову, ціни на газ потрібно було переглядати знову. Адже набрала б чинності постанова від 22 березня 2017 року. У методиці, яка запропонована в ній, не враховується вартість закупівель газу з-за кордону. Крім того, формула перегляду тарифу ще не готова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили про плани МВФ щодо ціни на газ

Після консультацій України з МВФ, Світовим банком і Європейським Енергоспівтовариством стане відомо, як буде враховуватися імпортний паритет. Водночас в МВФ наголосили, що ціна на газ для населення повинна дорівнювати ціні для імпортерів.

Зараз ціна на газ для населення залишиться на рівні 4,942 грн за кубометр. Вона складає частину тарифу на газ, крім закупівельної ціни. Також в тариф закладено податки і витрати на транспортування газу.

Ціна на природний газ для українців може зрости на 60-70%. За словами голови Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка, це станеться після приведення її до рівня ринкового паритету. Цього від України вимагає МВФ.

Зараз ви читаєте новину «Чому газ не подорожчає найближчим часом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути