вівторок, 25 лютого 2020 21:10

Чому дешевшає автогаз і що буде з ціною далі

Чому дешевшає автогаз і що буде з ціною далі
У деяких регіонах автогаз продають по 10 грн/л і нижче. Фото: Економічна правда

В Україні активно дешевшає автогаз. Ціна на автозаправках суттєво почала падати у другій половині січня. До 24 лютого автогаз у середньому подешевшав з 12,43 до 11,15 грн/л.

"З кінця грудня минулого року гуртові ціни на скраплений газ почали знижуватися через вплив котирувань у Європі. З 20 грудня 2019-го по 20 лютого 2020-го вони опустились на 18% - до 3460 гривень за тонну. У січні сформувався надлишок автогазу. Трейдери перестрахувалися через побоювання зростання акцизного податку. Крім того, у лютому почали дешевшати нафта та усі нафтопродукти. Це пов'язано з епідемією коронавірусу в Китаї. Ця країна — найбільший імпортер нафти у світі", - розповів Gazeta.ua аналітик "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн.

Додає, що у деяких регіонах автогаз продають по 10 грн/л і нижче.

"Останнім часом котирування на кордоні України демонструють зростання. Тому зниження ціни, яке бачимо – реакція на події двотижневої давнини. Якщо тренд до зростання збережеться в найближчі дні, то вартість автогазу стабілізується на деякий час на сьогоднішніх відмітках. Гуртові ціни на бензин та дизпаливо також знижуються. Однак є ризик зриву поставок пального з білоруських нафтопереробних заводів, запровадження мита на російське дизпаливо", - пояснює Куюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2035-го заборонять продаж авто на дизелі та бензині

За словами експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, на ринок пального впливає ціна на нафту, яка почала знижуватися. Також відносно стабільний курс валют.

"Зрозуміло, що це "на руку" Україні. Адже на кордоні купуємо нафтопродукти за валюту. Також треба орієнтуватися на ситуацію на ринках, звідки постачаємо пропан-бутан. Це Росія, Білорусь, Казахстан. Якщо там будуть потрясіння, то однозначно у нас ціна пального буде зростати", - каже Корольчук.

Держстат зафіксував загальне зниження попиту на дизпаливо. За словами Геннадія Рябцеве із Науково-технічного центру "Психея", основні споживачі дизпалива - залізниця й армія. Саме вони недобрали звичайних обсягів, що і призвело до падіння цін.

Зараз ви читаєте новину «Чому дешевшає автогаз і що буде з ціною далі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути