Ексклюзиви
вівторок, 30 червня 2020 12:17

Ціни виростуть: економіст спрогнозував наслідки зростання мінімалки

Ціни виростуть: економіст спрогнозував наслідки зростання мінімалки
Зарплата в Україні повинна бути на рівні з Польщею, але й продуктивність праці повинна бути, як там Reuters

Президент Володимир Зеленський анонсував зростання мінімальної зарплати до 5 тис. грн із 1 вересня. До липня 2021-го вона має становити 6,5 тис. грн. Зараз мінімальна зарплата в Україні становить 4723 грн.

"Зростання зарплати до 5 тисяч гривень цілком реальне. Для бізнесу таке зростання буде несуттєве. Більшість навчилися обходити такі підвищення за рахунок того, що офіційно беруть людей на чверть ставки чи половину. При цьому тіньовий ринок праці не зросте. В Україні нелегально працюють 3,5 мільйона людей", - каже Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміниться курс долара найближчі місяці - економісти дали прогноз

Підняття зарплати вплине на ціни. Зростання до 6,5 тис. грн призведе до збільшення інфляції на 2-3%.

"Фактично інфляція буде закладена в зростання мінімальної зарплати. Але при зростанні на 300 гривень відчутної інфляції не буде. Уряд має розуміти, що він повинен піднімати не мінімальну зарплату, а продуктивність праці. Зарплата повинна бути на рівні Польщі, але й продуктивність праці має бути, як там. Для цього треба впроваджувати європейські стандарти праці. Платити за кожну годину, поміняти трудовий кодекс, щоб бізнес міг легко звільняти працівників, ліквідувати профсоюзи. Людина, яка прийшла працювати, повинна розуміти від чого залежить її зарплата, а не приходити на роботу, щоб нічого не робити і отримувати гроші", - додає економіст.

Із липня українців чекає зростання прожиткового мінімуму і мінімальної пенсії, подорожчає доставка газу, а в поліції з'явиться новий відділ.

Зараз ви читаєте новину «Ціни виростуть: економіст спрогнозував наслідки зростання мінімалки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути