четвер, 10 травня 2018 12:00

Ціни на нафту встановили рекорд за 3,5 роки: чи варто чекати подорожчання бензину

Ціни на нафту встановили рекорд за 3,5 роки: чи варто чекати подорожчання бензину
Якщо спекуляції навколо заяв американських дипломатів продовжаться, нафта у світі дорожчатиме далі. Фото: zik.ua

На рішення президента США Дональда Трампа вийти з ядерної угоди з Іраном, ціна нафти марки Brent зросла на 0,73%. Торгується $77,78 за бар. Таким чином, ціни на нафту відновили максимуми за 3,5 роки.

"78 доларів за барель нафти - це спекулятивна ціна. До такого рівня її підняли не співвідношення попиту і пропозиції, а інформаційні провокації. Зокрема з боку американського президента. Адже насправді ніяких санкцій проти видобувних компаній, у тому числі іранських, введено не було. США запровадили санкції в односторонньому порядку. Німеччина, Британія чи Франція не підтримують їх. Тому нафта як йшла з Ірану, так і йтиме. Водночас американці мають повне право відмовитися від неї. Тим більше їхній видобуток зростає і наближається до видобутку Саудівської Аравії", - розповів Gazeta.ua директор спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літр бензину може подорожчати на гривню

За його словами, ціна бензину залежить від того, як далі розгортатимуться події.

"Однак прямої залежності між ціною нафти і бензину немає. Оскільки автомобілі заправляємо нафтопродуктами, а не безпосередньо нафтою. Водночас зростання нафтових котирувань безумовно відобразиться і на ринку нафтопродуктів, якщо спекуляціям на світовому ринку не буде покладено край", - підсумував Рябцев.

Результатом запровадження санкцій США проти Ірану може бути скорочення запасів нафти у світі. Зараз на Іран припадає майже 4% глобальної пропозиції на ринку нафти. За прогнозами аналітиків Goldman Sachs, через санкції США проти Ірану влітку вартість нафти марки Brent може становити $82,5 за бар.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на нафту встановили рекорд за 3,5 роки: чи варто чекати подорожчання бензину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути