Ексклюзиви
четвер, 29 березня 2018 16:40

Цікаві факти про кредити - те, про що ви ще не знали

Цікаві факти про кредити - те, про що ви ще не знали
Видача кредитів фізичним особам - це найбільш затребувана послуга в банках і фінансових організаціях в країнах, які займають лідируючі позиції в економічному розвитку. Фото: Днепр Час

Коли придумали кредити

Найперші згадки про кредити відносяться до періоду 2000 років до нашої ери. Територіально перші кредити з'явилися в Месопотамії. У ті далекі часи було прийнято вважати, що ті, хто беруть позики, ганьбили себе і весь свій рід. Кредитори ж перебували в досить вигідному становищі і видавали кредити на умовах максимально вигідних для себе.

Діти в заставу

Завдяки винахідливості вавілонського царя Хаммуралі, на території де він правив, почало діяти перше кредитне законодавство, він же видав указ, який свідчив, що позичальник може залишати своїх дітей в якості застави за отриманий кредит.

Вже тоді з'явилися таблички з глини, які виконували роль цінних паперів.

У дослівному перекладі з латини, "кредит" означає "довіра, вірю".

Перший договір і рабство за кредит

За часів стародавнього Єгипту почали використовувати спеціальну кредитну форму, за допомогою якої можна було скласти договір щодо позики. У цьому договорі вже містилися умови, на яких видається кредит і правила його повернення кредитору. Якщо до певного терміну позичальник не повертав позику, він ставав рабом кредитора.

Тюрма за борги

У Стародавньому Римі позичальників, які не платили за рахунками, чекало тюремне ув'язнення. Позичальник міг бути викуплений звідти тільки протягом одного місяця. Якщо рідним не вдавалося зібрати необхідну для цього суму, ув'язненого вивозили на кредитний ринок, де його разом з боргом пропонували викупити будь-кому.

Підступні кредитори

У Стародавній Індії кредитори були дуже хитрими і небезпечними людьми. Вони часто, через обман, позбавляли людини всього, що у неї було. Що найцікавіше, за це кредиторів ніхто не карав, навпаки - ці правила були узаконені. Єдині, кого було заборонено обманювати кредиторам - це представники вищих каст.

Стародавні тарифні плани

В ті часи кредиторів повністю захищала держава - у них було право відкрито і вільно займатися кредитуванням населення. Кредити видавалися будь-якій людині, яка відчувала у них потребу. Люди з різним достатком брали кредити для різних потреб: багаті купували собі на кредити рабів і антикваріат, середній клас скуповував землю і худобу, а бідняки брали кредити, щоб вижити.

Суть значення "іпотека"?

За часів Стародавньої Греції з'явилося таке поняття як "іпотека". Позичальник, якому видавався кредит, як заставу залишав кредитору свою землю, а той встановлював на неї спеціальні знаки, які називалися "іпотека" (дослівний переклад "підставка"). Там було сказано, що якщо позичальник своєчасно не погасить борг, кредитор забере собі цю землю.

Злісні неплатники

Одними з найбільш злісних неплатників завжди рахувалися королі та їх свита. Вони часто брали кредити на різні речі, проте практично ніколи не погашали їх.

Прокляття від Папи Римського

У ХХІІ столітті Папою Римським Олександром ІІІ були віддані анафемі всі без винятку банкіри. Почало вважатися, що видавати або отримувати кредит - це величезний гріх. До слова, указ так і не скасували.

Зародження кредитного скорингу

У ХІХ столітті з'явилися спеціальні організації, які можна порівняти з сьогоднішніми бюро кредитних історій. Ними збиралася інформація і проводилися розслідування щодо купців і підприємств, які хотіли отримати кредит. Напевно, в той час на визначення платоспроможності позичальника доводилося витрачати набагато більше часу, ніж це роблять кредитори зараз.

Боргова яма - це не метафора

Дуже цікаве походження у такого поняття як "боргова яма". У стародавні часи в Російській Імперії позичальників, які своєчасно не повертали кредит, садили в спеціальну підвальну в'язницю. У цю боргову яму могла потрапити навіть ціла родина і звільнені вони могли бути тільки після повного повернення або відпрацювання боргу.

Кредит під заставу сиру

У 50 роки ХХ століття кілька італійських банків пропонували підприємцям, які займаються сироварінням, кредити під заставу пармезану. З огляду на те, що для дозрівання пармезану необхідно почекати 3-4 роки, у банків були свої спеціальні сховища, в яких зберігався сир позичальників. Якщо кредит не погашали, сир без проблем реалізовувався на аукціонах.

Як вибирають кредити

Згідно з результатами недавно проведених досліджень, чоловіки, частіше за все, вибирають собі кредитора за його авторитетом і популярністю, жінки ж віддають перевагу таким кредиторам, у яких максимально прості умови і найменша відсоткова ставка по кредиту.

Обсяг кредитного ринку

Видача кредитів фізичним особам - це найбільш затребувана послуга в банках і фінансових організаціях в країнах, які займають лідируючі позиції в економічному розвитку. Тільки на кредити європейцям щорічно виділяється близько EUR 166 млрд.

Сучасні реалії

Пройшли ті часи, коли отримати кредит можна було тільки в банку. Сучасні люди, які цінують свій час, все частіше віддають перевагу кредитам на банківську карту. Отримати такий онлайн кредит можна, не виходячи з дому - достатньо зайти на сайт кредитної компанії і оформити заявку.

У чому ж переваги таких кредитів:

• Економія часу і коштів, так як не потрібно нікуди їхати
• Не потрібна купа документів, в мікрокредитних компаніях попросять тільки паспорт громадянина України та податковий код
• Лояльні вимоги до позичальників, можливе отримання кредиту з поганою кредитною історією
• Рішення про видачу кредиту, після відправки заявки, відомо через 15-20 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «Цікаві факти про кредити - те, про що ви ще не знали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути