пʼятниця, 23 лютого 2018 14:49

Чеський мільярдер готовий інвестувати $200 млн у розвідку українського газу

Чеський мільярдер готовий інвестувати $200 млн у розвідку українського газу
Українська газовидобувна галузь може отримати нового іноземного інвестора. Фото: 24News

Зовсім скоро українська газовидобувна галузь може отримати нового іноземного інвестора. Словацька нафтогазова компанія Nafta має намір інвестувати $200 млн у розвідку та видобуток вітчизняного газу.

Відповідні заяви були зроблені представниками Nafta та її основного акціонера холдингу EPH під час нещодавного візиту до Києва. Так, директор з розвідки та видобутку Йозеф Левоча представив плани по розробці Юзівської ділянки (зокрема проведення сейсмічних робіт та буріння нових 15 свердловин), технічним оператором розробки якого має стати Nafta.

Гарантом виконання інвестиційних зобов'язань виступатиме найбільший вертикально-інтегрований енергетичний холдинг в Центральній Європі EPH, якому підпорядковується понад 50 компаній у Чехії, Словаччині, Італії, Німеччині, Великій Британії, Польщі та Угорщині. Підприємства, на яких задіяно близько 25 тисяч людей, працюють у виробництві, розподілі та постачанні електроенергії, зберіганні та передачі газу, видобутку вуглеводнів. Доходи EPH у 2016 році становили €4,9 млрд, а загальна вартість активів становить понад €12 млрд.

Власником та головою ради директорів холдингу EPH є чех Даніель Кржетінскі. За даними Forbes, його особисті статки оцінюються в $2,6 млрд. 2016 року бізнесмен займав 6-й рядок у списку найбагатших чехів. До рейтингу мільярдерів він потрапив після продажу 31% EPIF, інфраструктурного підрозділі EPH, австралійському інвестиційному фонду Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Саме до управління EPIF відносяться такі афілійовані нафтогазові активи як Nafta та Eustream.

Нафтогазова компанія Nafta – лідер в області розвідки і видобутку вуглеводнів у Словаччині з більш ніж 100-річним досвідом роботи. Вона має потужності для зберігання 2,74 млрд куб м природного газу і здійснює розробку вуглеводневих родовищ біля кордону з Україною.

Словацький видобувник вже реалізовує в Україні спільний проект з компанією Cub Energy щодо розробки Ужгородської газової площі. За два роки Nafta здійснила 2D та 3D сейсмічні дослідження і цього року починає буріння пошукових свердловин.

Зараз ви читаєте новину «Чеський мільярдер готовий інвестувати $200 млн у розвідку українського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути