четвер, 21 квітня 2011 21:10

Чергова хвиля інфляції буде після збору врожаю - експерт

Чергова хвиля інфляції буде після збору врожаю - експерт

Значне прискорення росту інфляції в Україні можливе після збору врожаю.

Такий прогноз озвучив перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло в ефірі Першого ділового каналу.

"Прогноз Кабміну на рівні 6,5% (зростання ВВП. — ред.) видається досить адекватним. Наш прогноз — десь порядку 5,5—6%. Що стосується інфляції, то тут спрогнозувати важко. Значну хвилю інфляція додасть, коли з'явиться урожай. Але ми розраховуємо, що інфляція не має піднятися вище рівня 12—13%", — сказав він.

На думку Жаліла, економічні негаразди полягають не у загальній цифрі інфляції, а в її структурі.

"Переважає продовольча інфляція — найбільш соціально чутлива. Дуже суттєвим є вплив структурної розшарованості внутрішнього ринку, тобто співіснування однакової продукції зі значним розривом цін між собою. Саме це робить інфляцію навіть на рівні 2% дуже чутливою. Думаю, питання антиінфляційної політики залишатиметься чутливим протягом усього року", — зазначив експерт.

За його даними, за два місяці цього року відбулося зростання роздрібної торгівлі майже на 13%.

"Це хороший показник, особливо враховуючи, що рік тому роздрібна торгівля продовжила падати. Це свідчить про те, що потроху сегмент внутрішнього попиту зростає як чинник економічної динаміки ... Але сьогодні рушієм є не зростання реальних доходів, а номінальних. Але в будь-якому разі це позитивно для пожвавлення виробництва у секторах, які орієнтовані на внутрішній попит", — підкреслив він.

Експерт також очікує зростання експорту, імпорту і, можливо, певного погіршення зовнішньо-торговельного балансу.

"Але при цьому не думається, що це якось відіб'ється на курсі національної валюти, тому що Україна буде привабливою для інвесторів, і приплив валюти перевищуватиме її відплив. Тому курс валют очікується стабільним", — зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Чергова хвиля інфляції буде після збору врожаю - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути