вівторок, 05 грудня 2017 20:23

"Ціни неодмінно зростуть" - економіст про можливе підвищення мінімалки

"Ціни неодмінно зростуть" - економіст про можливе підвищення мінімалки
Олександр Охріменко: "Рішення підняти мінімальну зарплатню має дві сторони медалі" / Фото:Корреспондент.net

Збільшення мінімальної зарплатні до 4100 грн можливе за рахунок додаткової емісії гривні. Друк грошей спровокує зростання інфляції.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

"Ініціативу президента можна забезпечити, додрукувавши гроші. Тобто - за рахунок інфляції. Якщо штучно підвищується заробітна плата, то ціни неодмінно зростуть. Це прямі причинно-наслідкові зв'язки. Якщо говорили, що інфляція буде 7 відсотків, то з підвищенням мінімальної заробітної плати цей показник складатиме 17 відсотків", - говорить експерт.

Водночас підвищення мінімальної зарплатні може стимулювати економіку.

"Це сприятиме зростанню ВВП. Зараз в Україні він зростає за рахунок будівництва і роздрібної торгівлі. Для останньої це суттєвий позитивний фактор. А для людей це мотивація краще працювати, - говорить Олександр Охріменко. - Підняття мінімальної заробітної плати - це медаль, що має два боки. Позитив - зростання ВВП. Негатив - зростання цін".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступного року отримати субсидію буде важче

Ще одним наслідком збільшення мінімальної зарплатні українців експерт називає зростання безробіття.

"Офіційно за дев'ять місяців в результаті підняття мінімальної заробітної плати до 3200 гривень роботу втратили 133 тисячі українців. До кінця року, цей показник може сягнути 200 тисяч. Якщо підняти ще раз, то ще десь 150-200 тисяч людей залишаться без роботи. Це насправді не дуже критичний показник", - зазначає він.

На думку економіста, імовірність того, що цю ініціативу президента прийме уряд - велика: "Не думаю, що Порошенко б робив такі заяви, якби був не впевнений у тому, що її підтримають. Володимир Гройсман не наважиться відмовитися, бо це буде відвертий антипіар для нього. Вчора віце-прем'єр-міністр із соціальної політики Павло Розенко заявив, що уряд підтримує ініціативу. Я впевнений, що спочатку була якась усна домовленість з цього приводу між Порошенком і Гройсманом".

"Це рішення має чисто політичні мотиви. Тут економіки майже немає. Скоро вибори, і ця ініціатива позитивно вплине на рейтинг і Порошенка, і Гройсмана", - додає експерт.

Президент Петро Порошенко звернувся до Кабінету Мінастрів з ініціативою підвищити мінімальну заробітну плату з наступного року 4100 гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Ціни неодмінно зростуть" - економіст про можливе підвищення мінімалки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути