Ексклюзиви
четвер, 11 січня 2018 11:47

Ціни на бензин піднімуться до рекордних 40 грн - експерт

Ціни на бензин піднімуться до рекордних 40 грн - експерт
З кінця червня 2017 року по 10 січня 2018 року вартість нафти стрімко зросла з $45 до 69 за бар. Фото: Порадимо

Роздрібна ціна бензину марки А-95 в Україні може перевищити 40 грн за літр. ДП подорожчає до 38 грн за літр. Це станеться у разі зростання вартості нафти на світовому ринку до $100 за бар.

"Якщо вартість еталонного сорту нафти Brent досягне 100 доларів за барель, середня ціна на бензин А-95 в Україні досягне позначки 37,4 гривні за літр, а вартість дизельного пального – 35,5 гривні за літр. Це лише середній розрахунковий показник. Провідні оператори додадуть до цього значення ще 2,5-3 гривні за літр. Тоді літр А-95 коштуватиме 40 гривень, а дизпалива – близько 38 гривень", - заявив аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко, пише УНІАН.

З кінця червня 2017 року по 10 січня 2018 року вартість нафти стрімко зросла з $45 до 69 за бар. Розрахунки були зроблені на підставі офіційного курсу гривні - 28,2 грн за дол., і курсу на міжбанківському валютному ринку – близько 28,3 грн за дол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс долара в Україні продовжує стрімко зростати

"Істотну частку в роздрібній вартості палива займають податки. У ціні бензину А-95 на сьогодні податкова складова займає близько 31 відсоток, а в ціні на дизпальне – 25 відсотків. Якщо ціна нафти Brent досягне 100 доларів за барель, ми будемо платити державі за кожен літр 95-го бензину понад 11 гривень", - наголосив Сіренко.

Експерт додав, що Нацбанк має вжити відповідні заходи, щоб гривня повернулася до позначки хоча б 27,5 грн за дол. Це дозволить стримати зростання цін на бензин і дизпаливо.

АМКУ виявив факти одночасного і односпрямованого підвищення цін на паливо в мережах ОККО і WOG. Протягом 2017 року зафіксували понад 10 таких випадків. Вони можуть бути обумовлені не лише об'єктивними чинниками, а й наслідком здійснення відповідними учасниками ринку антиконкурентних узгоджених дій.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на бензин піднімуться до рекордних 40 грн - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути