вівторок, 11 травня 2021 02:11

Ціни на алкоголь збираються підняти

Ціни на алкоголь збираються підняти
Ціни на алкоголь піднімуть. Фото: Кореспондент

В Україні можуть кардинально підвищити ціни на алкоголь.

Вартість пляшки, згідно з проєктом, збільшиться на 10 грн. Таке подорожчання допоможе знизити частку контрафакту, повідомляє OBOZREVATEL.

Зараз мінімальні ціни на алкоголь не відповідають реальним витратам на їх виробництво. А це призводить до того, що чесні виробники алкогольних напоїв не можуть конкурувати з сірим ринком.

Ще одна причина для підвищення мінімальних цін - спроба поліпшити ситуацію з охороною здоров'я в країні. Згідно з дослідженнями ВООЗ, приблизно кожна п'ята смерть серед осіб у віці 15-19 років і кожна четверта смерть у віковій групі 20-24 років від алкоголю. Збільшення ціни на алкогольні напої визнано однією з державних політик, яка зменшує загальне споживання і пов'язану з цим шкоду.

Обсяг тіньового ринку становить близько 25 млрд грн на рік. Переважно підробляють міцні недорогі напої. Приблизно 70% нелегального ринку займає міцний алкоголь (горілка), 27% - вина і 3% - пиво. Якщо алкоголь коштує менше встановленої ціни, це однозначно фальсифікат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому погіршується пам'ять: 5 найпоширеніших причин

Радянська влада постійно заявляла про боротьбу з алкоголізмом в країні. Однак насправді робила все, щоб народ спивався. Для цього в СРСР існувала ціла мережа вино-горілчаних магазинів.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на алкоголь збираються підняти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути