вівторок, 08 травня 2012 10:19

Чехія може відмовитися від видобутку сланцевого газу

Чехія може відмовитися від видобутку сланцевого газу
Томаш Халупа заявив, що нове рішення буде прийнято після детального аналізу ситуації. Фото: radio.cz

Міністерство навколишнього середовища Чехії скасувало свою згоду на геологорозвідку на північному сході країни з метою подальшого видобутку сланцевого газу.

Глава відомства Томаш Халупа заявив, що нове рішення буде прийнято після детального аналізу ситуації.

Проти планів компанії Basgas Energia Czech - дочірньої фірми міжнародного гіганта Hutton Energy, який має ліцензію на видобуток сланцевого газу в Польщі, виступили тисячі жителів північно-східного регіону Чехії. Вони поставили свої підписи під відповідною петицією. Видобувна компанія планувала в найближчі п'ять років провести розвідку сланцевого газу біля кордонів Крконошского національного парку - на площі близько 800 кв.км, і в кінці минулого року регіональне відділення міністерства навколишнього середовища видало їй необхідний дозвіл. Але після хвилі протестів у регіоні це рішення скасував. Про це Халупа повідомив главам близько 60 населених пунктів, яких буріння сланців зачіпає безпосередньо.

"Ми знаємо, що це питання стоїть не в одному регіоні Чехії. Йдеться про нові технології, технології, які у нас ще не були випробувані, з якими у нас немає досвіду. І необхідної законодавчої бази у нас немає, наші закони не регулюють видобуток нетрадиційних газів", - сказав він.

Міністр збирається ретельно зважити всі екологічні ризики, з якими пов'язані розвідка і видобуток сланцевого газу. Найбільшу полеміку викликає метод гідравлічного розриву пластів при розвідці газу. Противники розвідки запевняють, що так званий фрекінг, що передбачає закачування під землю під високим тиском води, піску і хімічних реактивів для роздроблення порід, може привести до забруднення підземних вод і навіть до землетрусів. Мер перебував Петро Капості недавно пообіцяв підготувати законопроект, що регулює заборону використання метод гідравлічного розриву пластів на території країни.

На цей момент розвідку запасів сланцевого газу з використанням методу фрекінга заборонили дві держави Євросоюзу - Франція і Болгарія. Але, наприклад, Польща зробила ставку на масштабну видобуток сланцевого газу і має намір до останнього противитися створення загальноєвропейського законодавства з регулювання цього сектора.

Зараз ви читаєте новину «Чехія може відмовитися від видобутку сланцевого газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути