понеділок, 07 жовтня 2013 09:38

Бойко розкрив подробиці газових переговорів з Росією

Бойко розкрив подробиці газових переговорів з Росією
Фото: ua-ekonomist.com

Росія пропонувала Україні створити консорціум з управління газотранспортною системою за білоруським сценарієм, з переходом ГТС у власність "Газпрому". Про це заявив віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко в ефірі телеканалу "Інтер".

"Ті моделі, які нам пропонували, вони, на жаль, були орієнтовані на білоруський сценарій", - сказав він.

При цьому віце-прем'єр розповів, що українська сторона на переговорах пропонувала Росії створити рівноправний консорціум. Він заявив, що транзит російського газу через Україну буде тривати незалежно від результату переговорів про зниження ціни на газ.

"Ми ведемо всі суперечки за цим контрактом і дискусії, не порушуючи загального забезпечення транзиту російського газу до Європи, і не допускаємо будь-яких речей, які ускладнять життя європейців. Транзит надійний, транзит здійснюється у повній відповідності з заявками, які подає і "Газпром", і європейські країни... Транзит і гарантії щодо транзиту дотримуються в повному обсязі", - заявив Бойко.

Як відомо, Росія фактично поставила Україні ультиматум, заявивши, що участь РФ у консорціумі з українською ГТС можлива тільки за відмови Києва від енергетичних правил ЄС. Російський МЗС також заявляв, що Росія проти участі Євросоюзу у створенні консорціуму з управління ГТС України. Але згодна, якщо "компанії з ЄС захочуть інвестувати, наприклад, у постачання обладнання".

Проте, як писало ZN.UA, у разі такого варіанту, на енергонезалежності України, як і на асоційованому членстві України в ЄС можна буде ставити хрест.

Нагадаємо, раніше президент України Віктор Янукович заявив, що Україна хоче залишити ГТС у державній власності, але готова здати її в оренду. При цьому він уточнив, що Росія вже сьогодні готова вкладати гроші в українську газову трубу. Що стосується Європи, зазначив Янукович, то Україна "була б зацікавлена" і в її участі в модернізації ГТС, якщо у ЄС "буде бажання". У самій Єврокомісії з цього приводу зазначили, що Україна повинна сама вирішувати долю своєї газотранспортної системи.

Зараз ви читаєте новину «Бойко розкрив подробиці газових переговорів з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути