понеділок, 26 листопада 2012 14:10

Бойко хоче, щоб Росія гарантувала транзит газу через Україну

Бойко хоче, щоб Росія гарантувала транзит газу через Україну
Юрій Бойко заявив, що для України принципово важливо мати гарантовані обсяги транзиту. Фото: operkor.net

Будівництво "Газпромом" обхідних газопроводів з надлишковими потужностями загострює необхідність перегляду укладеної ним з "Нафтогазом України" в 2009 році угоди про транзит російського природного газу.

Про це сьогодні журналістам заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

За його словами, угода не містить гарантованих обсягів такого транзиту.

"Для нас принципово важливо мати гарантовані обсяги транзиту. Це для будь-якої країни важливо, і ми - не виняток. Особливо в умовах, коли Росія будує газопроводи, які створюють надлишкові транзитні потужності", - сказав Бойко.

Нагадаємо, в підписаній "Нафтогазом" з "Газпромом" у січні 2009 року 11-річній угоді про транзит природного газу відсутні пункти про мінімальний гарантований обсяг транзиту та штрафні санкції за його недотримання. При цьому укладений тоді ж контракт на закупівлю природного газу побудований на принципі "бери або плати". "Газпром" поки не пред'являє "Нафтогазу" штрафних санкцій за скорочення закупівель. Однак ризик їх виставлення постійно існує. Численні спроби Києва переглянути обидва контракту залишаються безрезультатними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" прогнав через держбанки ОВДП майже на 4 мільярди

Через запуск першої черги обхідного газопроводу "Північний потік" і більш повного використання підконтрольних "Газпрому" білоруських газопроводів обсяги транзиту російського газу через Україну продовжують знижуватися, погіршуючи і без того складне фінансове становище "Нафтогазу". Зокрема, за десять місяці 2012 року обсяги транспортування через територію України в країни Європи і СНД скоротилися, у порівнянні з 10 місяцями попереднього року на 19,2% (на 16,4 млрд куб. м) - до 69,2 млрд куб. м.

При цьому російська газова монополія приступає також до будівництва ще одного альтернативного українському газопроводу "Південний потік". Разом з іншими заходами це може призвести до ще більш серйозного скорочення транзиту через територію України.

Зараз ви читаєте новину «Бойко хоче, щоб Росія гарантувала транзит газу через Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути