Вирощування найдорожчої у світі спеції - шафрану, окуповується за два роки. В Україні 1 грам коштує $5, на світовому ринку - вдвічі дорожче. На плантації в 1 га заробляють від $4,5 тис.
Про це Gazeta.ua розповідає Олег Демченко із села Любимівка, який вирощує спецію три роки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зробити успішний бізнес на кераміці
"Раніше займався городиною. Вирощував полуницю, томати, моркву. Але в останні роки ціни на них стали дуже нестабільними. Тому почав шукати щось нове.Так і зацікався шафрановими крокусами. Вони чудово ростуть на наших ґрунтах. Був страх, що не перезимують. Але все вдалося, - розповідає Олег Демченко. - Кілограм садивного матеріалу коштує 4,5 євро. Першого сезону з одногектарної плантації збирають майже чотири кілограми врожаю, а в наступні - від 8 до 16 кілограмів".
Шафранові крокуси ростуть на українських ґрунтах і не потребують добрив. Не бояться засухи, можуть обходитися без поливу. В Україні не має хвороб і шкідників, які його зіпсують. Квіти ростуть на одному місці до восьми років, кожен сезон врожай збільшується.
"Найкраще садити шафранові цибулинки у перші дні вересня. Можна це робити у липні — серпні. Їх садять на відстані 15 см в рядку і між рядками. Ямка має бути глибиною від 12 до 15 сантиметрів. Щоб не витрачати багато часу на посадку вручну, пристосував під шафран сівалку для часнику", - каже Демченко.
Квіти з'являються в жовтні чи листопаді. Сходять, коли температура землі опускається до 10 градусів тепла.
"Цвітуть 10 - 15 днів. За цей час зриваються бутони. В цьому єдиний мінус спецію — вона збирається лише вручну. Але двоє людей можуть спокійно обробляти площу в 20 сотих гектара. Найцінніше у бутонах - червоні приймочки. Їх потрібно акуратно відокремити і висушити. Це і є спеція, вона не псується до десяти років. Також можна продавати самі цибулинки, які розростаються".
Коментарі