Ексклюзиви
середа, 27 січня 2021 18:54

Білоруська електроенергія допомогла Україні уникнути блек-ауту в січні - депутати

Білоруська електроенергія допомогла Україні уникнути блек-ауту в січні - депутати
На білоруський імпорт припадає 3-5% від енергоспоживання в Україні. Фото: Facebook

Січневі постачання електроенергії з Білорусі стабілізували українську енергосистему, яка досі перебуває в критичному становищі через катастрофічний дефіцит вугілля на складах ТЕС.

"Якби не було імпорту з Білорусі, то в Україні були б віялові відключення електроенергії", - сказав народний депутат Остап Шипайло, виступаючи на засіданні комітету ВР з питань енергетики й ЖКГ в середу в Києві.

За його словами, заборона поставок електроенергії з Білорусі недоцільна, оскільки таке рішення буде на руку окремим компаніям, що мають значний вплив на українському енергоринку. "Що ми хочемо? Допомогти монополісту зберегти високі ціни на електроенергію?", - підкреслив Шипайло.

Своєю чергою глава комітету ВР з питань енергетики й ЖКГ Андрій Герус уточнив, що саме білоруська електроенергія допомогла Україні уникнути блек-ауту 18-19 січня 2021 року.

Крім того, він повідомив, що на білоруський імпорт припадає не більше як 3-5% енергоспоживання в Україні, тому відсутня залежність від закордонного постачальника і підтримується конкуренцію на українському енергоринку.

"Але в нас є один внутрішній виробник, який один видобуває близько 90 відсотків вугілля. Ми не маємо потрапити в залежність ні від зовнішнього, ні від внутрішнього постачальника, якщо це одна компанія", - підкреслив Герус.

На його думку, імпорт електроенергії дозволяє уникнути залежності української енергосистеми від внутрішнього монополіста. "Це питання конкурентного функціонування ринку", - резюмував глава комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ.

Зараз ви читаєте новину «Білоруська електроенергія допомогла Україні уникнути блек-ауту в січні - депутати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути