понеділок, 25 березня 2019 15:34

Без транзиту ніяк: чому Росії вигідно продовжити газові контракти з Україною

Без транзиту ніяк: чому Росії вигідно продовжити газові контракти з Україною
Росії вигідно продовжити транзитний контракт на умовах 2009 року. Україна наполягає на європейських умовах. Фото: www.epravda.com.ua

Газопровід "Північний потік-2" навряд чи запрацює до кінця 2019-го. Тому Росії не вигідно відмовлятися від транзиту блакитного палива територією України.

"У кращому випадку "Північний потік-2" запрацює у тестовому режимі і майже весь 2020 рік будуть закінчуватися роботи по налагодженню цієї гілки. Крім того, російський газопровід закінчується на узбережжі Німеччини. Далі газ повинен транспортуватися сушею. Цю частину також потрібно добудувати. очевидно, що 1 січня 2020 року "Північний потік-2" у повному обсязі не запрацює. Але це не означає, що він не запрацює у кінці 2020-го", - заявив директор спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев, пише Сегодня.

Російський газопровід програє українському.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, на яких умовах Україна може домовитись з Росією про газ

"Росії для виконання експортних контрактів необхідно мінімум 30 мільярдів кубометрів газу перекачувати по території України. Адже "Північний потік-2" транзитує газ тільки рівним графіком. Українська ГТС може гнучко реагувати на зміну попиту в країнах ЄС", - каже директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Росії вигідно продовжити транзитний контракт на умовах 2009 року. Україна наполягає на європейських умовах.

"Якщо не буде незалежного оператора ГТС, будемо змушені підписувати короткострокові контракти, які не вигідні Україні", - пояснює Омельченко.

Поточний контракт між Нафтогазом та Газпромом закінчується 31 грудня 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Без транзиту ніяк: чому Росії вигідно продовжити газові контракти з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути