Ексклюзиви
пʼятниця, 26 лютого 2021 18:02

Бензин і дизель дорожчають: пояснюємо чому

Бензин і дизель дорожчають: пояснюємо чому
Основна причина - ріст нафтових котирувань. Фото: pixabay.com

Протягом тижня бензин А-92 в Україні подорожчав у середньому на 1,24 грн. А-95 додав на літрі 1,23 грн. Основна причина - ріст нафтових котирувань, розповів Gazeta.ua аналітик Олександр Сіренко.

"З незрозумілих причин дорого коштує сировина. Нібито карантин, в окремих країнах локдауни, і сказати, що якась із потужних економік світу відновилась, зарано. Нафта на початку лютого коштувала 60 доларів за барель, вчора її продавали вже по 67. Найімовірніше, йдеться про масштабну спекуляцію. Це вигідно компаніям видобувних країн і трейдерам", - говорить аналітик.

Коли ціни підуть униз, спрогнозувати важко.

"2008 року в липні барель нафти коштував 137 доларів, а в грудні вартість опустилася до 35", - пригадує він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, чому дорожчає бензин

Ціна на дизельне пальне в середньому піднялись на 1,21 грн/л.

"В Україні профіцит дизелю. Бо торік навесні споживання було нижчим, а дешевого ресурсу багато. Залишків стільки, що 2 тижні можна не виробляти, не імпортувати дизель. А ціни ростуть, бо інтегрувавшись у світовий ринок, залежимо від котирувань. Вони пішли вгору - ми підвищили, пішли вниз - знизили. Це мова про оптовий ринок. У заправок історія інша. Вони можуть терпіти, терпіти, а потім почати збільшувати ціни. Бо потім не зможуть закупитися. І якщо буде відкат котирувань, а ціни не падатимуть, це буде питання до АЗС", - додав Сіренко.

Низка операторів роздрібного ринку почали підвищувати вартість палива після подорожчання в мережі групи "Приват", яка володіє найбільшою в Україні кількістю АЗС.

Зараз ви читаєте новину «Бензин і дизель дорожчають: пояснюємо чому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути