Ексклюзиви
субота, 03 березня 2012 09:54

Білорусь хоче заборонити ввезення продуктів з України

Білорусь хоче заборонити ввезення продуктів з України
Голова Держветфітослужби Іван Бісюк

Білорусь заявила про можливе введення заборони на ввезення низки товарів українського виробництва.

Про це повідомила прес-служба Державної ветеринарної та фітосанітарної служби.

У повідомленні сказано, що заява була зроблена за підсумками зустрічі голови Держветфітослужби Івана Бісюка з першим заступником директора департаменту ветеринарії та продовольства Міністерства сільського господарства Республіки Білорусь Юрієм Пивоварчиком.

"Було заявлено про можливу заборону на ввезення української продукції вже найближчим часом. Зокрема, йдеться про олію, сіль, кукурудзу, кондитерські вироби, шроти. Будь-які пропозиції Держветфітослужби вирішити цю ситуацію до 12 березня були відхилені. Зате, Білорусь, як член Митного союзу, повідомила Україну про те, що буде просити підтримки у Росії та Казахстану щодо можливої ??заборони на імпорт української продукції", - зазначила прес-служба.

Протягом останніх півтора року діяла спрощена система ввезення білоруської молочної продукції на територію України. Разом з тим, з жовтня минулого року українська ветеринарна служба розпочала реєструвати збільшення кількості антибіотиків в готової молочної продукції з Білорусі.

"Відповідно до українського законодавства, яке відповідає європейським вимогам, наявність антибіотиків у готовій продукції не допускається. Українська сторона неодноразово направляла офіційні листи з попередженням та рекомендаціями щодо усунення порушень. У департаменті ветеринарії і продовольства Міністерства сільського господарства Республіки не відреагували на зауваження, а вже в лютому цього року випадки виявлення антибіотиків в молочній продукції стали масовими", - повідомив Бісюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Митному союзі хочуть посилити контроль за поставками цукру з України

Він запевнив, що саме у зв'язку з масовістю виявлення антибіотиків, було прийнято рішення про тимчасову заборону ввезення білоруських молочних продуктів на територію України. Водночас, Держветфітослужба запропонувала конкретні кроки для виходу з ситуації, зокрема, проведення перевірки системи моніторингу та інспекції білоруських підприємств.

"Ми не можемо на це піти, тому що до понеділка запустити в роботу систему моніторингу ветеринарної медицини чужої країни, щоб гарантувати, відсутність залишків ветпрепаратів, неможливо при всьому нашому бажанні. Ми будемо намагатися знаходити розуміння і думаю, що ми його знайдемо", - підкреслив глава відомства.

"Що ж стосується м'ясної продукції, яка теж опинилася під забороною через заходи щодо недопущення збудника африканської чуми свиней на територію України, представники Білорусі висловили готовність якомога швидше надати відповідні документи та дозволи інспектування поголів'я свиней фахівцями з України. На сьогодні українсько-білоруська співпраця вимагає конструктивного діалогу, а не ультимативних формулювань", - додав Бісюк.

Нагадаємо, 29 лютого Держветфітослужба тимчасово призупинила ввезення на територію країни молока і молочних продуктів з Білорусі, а також свиней.

Зараз ви читаєте новину «Білорусь хоче заборонити ввезення продуктів з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути