пʼятниця, 30 квітня 2021 10:30

Батько Нобелівського лауреата пограбував банк

Батько Нобелівського лауреата пограбував банк
Саймон Сміт Кузнець навчався в Харківському комерційному інституті. Фото: kharkivoda.gov.ua

30 квітня 1901 року народився лауреат Нобелівської премії з економіки Саймон Сміт Кузнець.

Саймон (Семен) народився в Пінську (нині Білорусь). Мав двох братів. Батько працював головним бухгалтером місцевого відділення Азовсько-Донського комерційного банку. На початку 1909-го Саймон разом із матір'ю переїхав до Рівного. Там жили її батьки. Батько лишився в Пінську. У січні 1910 року стало відомо, що він привласнив значну суму коштів банку. Також позичив гроші в заможних містян. Після чого виїхав за фальшивими документами спочатку в Німеччину, потім у Сполучені Штати.

Саймон Кузнець закінчив чотири класи рівненського реального училища. Потім родина переїхала до Харкова. З 1915-го до 1917-го навчався в другому реальному училищі. Закінчив додатковий клас, дістав право вступити до ВНЗ. З осені 1918-го до 1921-го навчався в Харківському комерційному інституті. Через рік родина виїхала в Польщу, а звідти Саймон разом зі старшим братом емігрував у США.

Вступив до Колумбійського університету, здобув ступінь магістра з економіки. 1926 року здобув докторський ступінь.

З 1927 року Саймон Кузнець очолював Комітет з економічного зростання при Національному бюро економічних досліджень. Працював у Гарварді, університетах Пенсільванії та Джона Гопкінса.

Стає першопрохідцем у вивченні нової для того часу галузі економіки - досліджень національного доходу. Автор теорії будівельних циклів-коливань тривалістю 18-25 років, які пов'язані з періодичним масовим оновленням житла новим поколінням. Вивчав особливості демографічних процесів та їхній уплив на економіку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші гривні надрукували в Німеччині

Нобелівську премію отримав 1971 року "за емпірично обґрунтоване тлумачення економічного зростання, яке призвело до нового, глибшого розуміння економічної й соціальної структури та процесу розвитку загалом". "Закон Кузнеця", "Великий маятник", "Гіпотеза Кузнеця" - ці та інші терміни економічної науки пов'язані з іменем Саймона Кузнеця.

Помер Нобелівський лауреат 8 липня 1985 року.

14 жовтня 2013 року ім'я Саймона Кузнеця присвоїли Харківському національному економічному університету. Через два роки міськрада перейменувала одну з вулиць на його честь.

Зараз ви читаєте новину «Батько Нобелівського лауреата пограбував банк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути