понеділок, 30 вересня 2019 13:29

Банки більше не зможуть дурити клієнтів: подробиці

Банки більше не зможуть дурити клієнтів: подробиці
Банки зобов'язали розкривати повні дані про реальну відсоткову ставку кредитів з усіма комісіями. Фото: tiens74.ru

В Україні фінансові компанії зобов'яжуть розкривати реальну вартість кредитів і своїх послуг. Інакше Нацбанк штрафуватиме такі установи.

"Банк може запропонувати клієнту послуги страхування та платіжну карту при оформленні кредиту, однак зобов'язаний розкривати повні дані про реальну відсоткову ставку з усіма комісіями. Верховна Рада прийняла відповідний законопроект, де є чіткі вимоги до розкриття інформації та законодавчо затверджена формула розрахунку ставки. Якщо за результатами конкретного звернення побачимо, що банк приховав інформацію, застосуємо до нього заходи впливу", - пояснила начальник управління НБУ з захисту прав споживачів фінансових послуг Ольга Лобайчук, пише Уніан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банкам дозволили заокруглювати суми касових операцій

Спочатку будуть попередження, далі - санкції, додала вона.

"Закон передбачає кілька додаткових випадків застосування санкцій, включаючи штраф на банк від 50 до 600 мінімумів доходів громадян, штраф до відповідальної особи - у розмірі до 500 мінімумів доходів громадян. І так за кожне порушення", - попередила Лобайчук.

20 вересня Верховна Рада ухвалила закон про захист прав споживачів фінансових послуг. Тепер банки зобов'язані інформувати потенційних позичальників про майбутні витрати за кредитом, включаючи додаткові та супутні послуги третіх осіб. Закон вводить однакові правила для банків і небанківських фінустанов щодо реклами фінпослуг. Повноваження захисту прав споживачів фінансових послуг отримав Нацбанк.

Зараз ви читаєте новину «Банки більше не зможуть дурити клієнтів: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути