Ексклюзиви
понеділок, 22 травня 2017 14:24

"Азовсталь" знижує виробництво через проблеми з постачанням ЗРС залізницею - гендиректор

"Азовсталь" знижує виробництво через проблеми з постачанням ЗРС залізницею - гендиректор
Генеральний директор "Азовсталі" Енвер Цкітішвілі каже, що через брак сировини в поточному місяці втратимо у виробництві близько 20 тис. тонн сталі. Фото: Уніан

Металургійний комбінат "Азовсталь" (Маріуполь Донецької обл.) разом за Маріупольським металургійним комбінатом ім. Ілліча (ММК, Донецька обл.), які входять до групи "Метінвест", змушений знижувати виробництво через проблеми з доставки залізорудної сировини "Укрзалізницею".

Як повідомив генеральний директор "Азовсталі" Енвер Цкітішвілі на сторінці в Facebook, "Укрзалізниця" як і раніше не втомлюється "допомагати" маріупольським металургам знижувати виробництво і нести збитки.

"Хронічне невиконання "Укрзалізницею" перевезень по "Комиш-Зорі" в обсязі заявлених нею 23 вантажних поїздів на добу змусило нас шукати альтернативні варіанти постачання сировини на комбінати. Будь-який із них призводить до значного збільшення витрат на доставку, але одним з найбільш ефективних серед них є доставка залізорудного концентрату (ЗРК) каботажем з Бердянського порту безпосередньо в порт комбінату "Азовсталь". Однак уже і тут ми стикаємося з недієздатністю "Укрзалізниці" забезпечити доставку планового обсягу ЗРК в Бердянський порт", - констатував гендиректор.

За його словами, із запланованих до перевалки в травні 100 тис. тонн концентрату, у кращому випадку підприємство отримає 50%, і все це через відсутність достатньої кількості магістральних локомотивів в Придніпровському філії ПАТ "Укрзалізниця". За необхідного мінімуму в чотири машини за фактом працюють тільки дві. Підходи до Бердянська затоварені, працівники "Укрзалізниці" не підтверджують плани перевезень і не узгоджують графіки відвантажень. Простоює порт, простоює комбінат.

"Через брак сировини в поточному місяці ми втратимо в виробництві близько 20 тис. тонн сталі, країна не отримає близько $9 млн валютної виручки. Залишається тільки висловити "подяку" ПАТ "Укрзалізниця" і особисто пану Балчуну в наданні допомоги "металургам в настільки складний для всієї країни час!", - підкреслив Е.Цкітішвілі.

Раніше гендиректор ММК ім. Ілліча повідомляв про вимушене зниження виробництва через проблеми з доставки ЗРС і коксу "Укрзалізницею".

За його словами, за останній рік маріупольським металургам за прямим маршрутом недовезли понад 6 млн тонн сировини, а це близько 1 млн тонн недовиробленого чавуну і близько 1 млн тонн чавуну, виробленого з неконкурентоспроможною собівартістю через використання довгого плеча доставки з використанням морського транспорту.

Крім нестачі тепловозів для доставки сировини через ділянку Комиш-Зоря - Волноваха, комбінати в травні зіткнулися з новою проблемою - тепер УЗ не може довезти вантажі також і в Бердянськ, звідки раніше було організовано альтернативна доставка ЗРС каботажем в порт Маріуполь. В результаті ММК ім. Ілліча був змушений на добу зупинити одну доменну піч. При цьому топ-менеджер відзначив, що "мінус один маршрут сировини по Комиш-Зорі (залізнична гілка - ІФ) - це мінус $ 0,4 млн. валютної виручки". Підприємство щодня недоотримує два-три маршрути.

Як повідомлялося, 9 листопада 2016 року відбулося офіційне відкриття реконструйованої ділянки шляху "Камиш-Зоря - Волноваха", при цьому очікувалося збільшення пропускної спроможності цієї ділянки до 23 пар вантажних поїздів і чотири пасажирських на добу, проте поки є 16.

"Азовсталь" і ММК ім. Ілліча входять до групи "Метінвест", основними акціонерами якої є ЗАТ "Систем Кепітал Менеджмент" (71,24%) і група компаній "Смарт-холдинг" (23,76%).

ТОВ "Метінвест Холдинг" - керуюча компанія групи "Метінвест".

Зараз ви читаєте новину «"Азовсталь" знижує виробництво через проблеми з постачанням ЗРС залізницею - гендиректор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути