вівторок, 02 квітня 2013 16:35

Азаров захотів, щоб Казахстан продавав Україні свій газ

Азаров захотів, щоб Казахстан продавав Україні свій газ
Микола Азаров зустрівся з першим заступником глави уряду Казахстану Бакитжаном Сагінтаєвим. Фото: kmu.gov.ua

Відновлення прямих поставок казахських вуглеводнів до України відповідає інтересам обох країн.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров сьогодні під час зустрічі з першим заступником глави уряду Республіки Казахстан Бакитжаном Сагінтаєвим.

Азаров нагадав, що створення зони вільної торгівлі в рамках Співдружності незалежних держав передбачає укладання Угоди про вільний доступ до трубопровідного транспорту країн СНД і створює можливості для прямих поставок казахської нафти і газу до України:

"Ми налаштовані на розширення співробітництва в галузі використання транспорту, зокрема й трубопровідного. Я думаю, що в цьому також зацікавлений Казахстан, адже в нього є достатні запаси газу та нафти, і він міг би торгувати з нами не тільки через Російську Федерацію, а й напряму, як це було до 2005 року. Це відповідатиме інтересам Казахстану й України".

Український прем'єр зазначив, що створення Митного союзу (до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан) ускладнило торговельно-економічні відносини в рамках СНД, а тому зараз необхідно вдосконалити механізми співпраці.

"Ми прагнемо у переговорах з Російською Федерацію, Казахстаном і Білоруссю розробити такий формат взаємовідносин, щоб переваги зони вільної торгівлі в межах СНД, яку ми готували майже 20 років, наповнилися реальним змістом, і щоб рамки Митного союзу не перешкоджали реалізації положень про зону вільної торгівлі", - Азаров цитує слова Азарова прес-служба Кабміну.

Він нагадав, що Україна хоче отримати статус спостерігача в рамках Митного союзу.

"Це дозволить нам не впливати, але моніторити прийняття рішень і хоча б завчасно знати про рішення, які готуються до прийняття в Митному союзі", - сказав глава уряду.

Зараз ви читаєте новину «Азаров захотів, щоб Казахстан продавав Україні свій газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути