середа, 12 вересня 2012 21:24

Азаров на 2013 рік підготував ще гірший бюджет, ніж цьогорічний - економіст

Азаров на 2013 рік підготував ще гірший бюджет, ніж цьогорічний - економіст
Незрозумілі прогнози уряду щодо дефіциту бюджету, зазначає фахівець. Фото: zhytomyr.info

Прем'єр-міністр Микола Азаров сьогодні на засіданні уряду представив ще гірший бюджет на 2013 рік, ніж бюджет 2012-го року.

Про це в коментарі для Gazeta.ua заявив експерт з економічних питань Віталій Мельничук.

"Проект Держбюджету на 2013 рік детально коментувати ще важко, оскільки в "кращих" традиція застійних часів практично жодної важливої інформації про нього уряд поки що не дає, - зауважує експерт. - Проект не розміщено ні на сайті Кабміну, ні на сайті Міністерства фінансів. Є тільки деякі дані про нього з висловлювань прем'єр-міністра Азарова та інформації з брифінгу міністра фінансів, та і ті більше на рівні гасел".

Проте, на думку економіста, навіть із такої скупої інформаціїї вже є за що критикувати проект бюджету.

"Наприклад, щодо доходів. Прем'єр-міністр каже, що доходи зведеного бюджету наступного року мають досягти більше 500 мільярдів гривень. У свою чергу міністр фінансів каже про доходи Держбюджету в 395 мільярдів. Тобто на тисячі місцевих бюджетів припадає лише 100 млрд. грн. Неймовірна концентрація ресурсів у Києві продовжується, незважаючи на гасла і саму назву "Партія регіонів".

Незрозумілі прогнози уряду щодо дефіциту бюджету, зазначає фахівець.

"Дефіцит визначили у 1,65% при обсягу ВВП, за твердженням Азарова, 1,7 трильйона гривень. Тобто, цей дефіцит має становити біля 28 мільярдів гривень – на таку суму уряд хоче зробити запозичень у наступному році. У 2012 році дефіцит пропонувався 1,7% і запозичень – 25 мільярдів. Отже, запозичення хочуть робити на минулорічному рівні плюс 3 мільярди. Перепрошую, але ж Євро-2012 закінчилося, чому ж обсяги запозичень не зменшуються? Це ми що, вже до Олімпіади 2022 року готуємося? Структури запозичень не оприлюднено, про неї можемо лише здогадуватися, а як вже побачимо проект у цілому, то, гадаю, ще багато дізнаємося цікавого", – стверджує Мельничук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін затвердив проект Держбюджету на наступний рік

Щодо видатків у прем'єра узагалі нема жодної серйозної інформації, зауважує економіст. Лише те, що на доступне житло виділено один мільярд гривень. Щодо інших сфер – неясно.

"Але можна самому підрахувати. Якщо дефіцит у нас 1,65%, то виходимо на видатки наступного року на рівні 435 мільярдів, - продовжує експерт. - Це багато чи мало? Це лише плюс 40 мільярдів до цього року. Тобто, бюджет буде такий же напружений, як і бюджет 2012 року, а ще ж буде поправка на інфляцію і світову рецесію. До речі, уряд закладає 5,9% інфляції. Але міжнародні фінансові експерти вже кажуть, що інфляція наступного року точно буде не меншою, ніж у 2012 році, а це мінімум 7,9% офіційно. І тут найголовніше – Азаров нічого не сказав про курс гривні. Яким він буде в кінці наступного року чи всередині? Замість цього "в кращих традиціях" сказано, що "бюджет на 2013 рік - краща відповідь так званим опозиційним політикам, які лякають людей обвалами та кризами". На мою ж думку, кращою відповіддю тут мала б бути конкретна цифра".

Про мінімальну заробітну плату в проекті бюджету сказано, що вона зросте на 8,5%. Але навіть якщо інфляція буде 5,9%, то виходить, що реальне зростання - 2,6% відсотка, зазначає фахівець.

"При цьому всьому Микола Азаров чесно додав, що "новий бюджет стане продовженням попередніх бюджетів, які приймались за чинної влади". Тобто, схоже, кращого не чекайте, буде як сьогодні", – підсумував Віталій Мельничук.

Зараз ви читаєте новину «Азаров на 2013 рік підготував ще гірший бюджет, ніж цьогорічний - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути