субота, 18 січня 2020 18:48

Атомна енергетика для України базова. Її треба розвивати - Гончар
6

В Україні працює 15 енергоблоків на чотирьох атомних електростанціях: Запорізькій, Південноукраїнській, Рівненській та Хмельницькій. Більшість досягли граничного терміну експлуатації та потребують модернізації.

Закривати їх не можна. Альтернативою може стати тільки будівництво модульних реакторів малої потужності, розповів президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар в інтерв'ю Gazeta.ua.

Автор: Укрінформ
  Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", експерт з питань енергетики Михайло Гончар
Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", експерт з питань енергетики Михайло Гончар

Наскільки критична ситуація з енергоблоками?

- Вона не критична. Графік модернізації реалізується. Сучасні технології дозволяють мінімум на 10 років подовжити життя енергоблоків, збудованих у 1970-1980-х роках.

Зведення нового енергоблоку займе років 6-7

Але на це підуть мільярди гривень.

- Це вигідніше, аніж витрачати десятки мільярдів на будівництво нового енергоблоку. Є міжнародна практика продовжувати ресурси діючих реакторів. Так роблять наші сусіди в Словаччині та Чехії. Якщо цього не робити, то треба закривати енергоблоки. Але це збитки.

Коли строк служби оновлених енергоблоків вичерпається, то треба буде приймати рішення про їх можливе закриття. Але тут є нюанс: повинно бути додатково прийняте стратегічне рішення, що саме ми будуватимемо на заміну. Зведення нового енергоблоку займе років 6-7. З урахуванням всіх необхідних процедур, погоджень і дозволів, треба відводити 10 років.

Тому вже мало би бути прийнято рішення про розвиток атомної енергетики. Який ми візьмемо енергоблок в якості базового для нашої енергетики на заміну радянським, які будуть виводитися з експлуатації? Відповідей досі не має. Хоча свого часу здавалося, що рішення йде на користь енергоблоку ІР1000 американської компанії Westinghouse. Він по потужності є більш компактним аналогом нового покоління діючих енергоблоків.

Автор: uatom.org
  Карта АЕС України
Карта АЕС України

Далі обговорення справа не пішла?

- Ні. Тепер, коли почалася російська агресія, зрозуміло, що російського зразка енергоблоки більше не будуть братися до уваги. Відбувається кардинальна зміна структури економіки України і потреби будувати масштабні енергоблоки потужністю на стандартні 1000 МВт чи навіть на 1250 МВт - немає. Бо майже відсутні підприємства, яким потрібна велетенська кількість електроенергії.

Автор: xaec.org.ua
  Хмельницька АЕС
Хмельницька АЕС

То чи варто їх добудовувати? Можливо, краще звернути увагу на відновлювальні джерела енергетики? Наприклад, будувати сонячні електростанції.

- Атомна енергетика є базовою для України. Від неї відмовлятися не можна. Виробництво електроенергії на 56%, а то і 60% - атомна енергетика. Тому так її взяти, "вирубити" та замінити сонячною чи вітровою - не вийде. І це буде шалено дорого.

Відмови енергоблоків час від часу мають місце. Але це не означає, що проблема в атомному реакторі

У 2011 році енергоблок №1 Рівненської АЕС вийшов з ладу вже через місяць після продовження терміну експлуатації на 20 років.

- Відмови енергоблоків час від часу мають місце. Але це не означає, що проблема в атомному реакторі. Як правило, збій відбуваються в електричній частині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Рівненській атомній станції виключають енергоблок

Автор: Енергоатом
  Рівненська АЕС
Рівненська АЕС

Як визначити, наскільки небезпечною є проблема?

- Є спеціальна міжнародна шкала інцидентів у атомній енергетиці (INES). Кожен атомний енергоблок перебуває під контролем не тільки національного регулятора, але й потрапляє під міжнародний нагляд. Якщо щось відбувається, то одразу вказують причину, її класифікують за цієї шкалою. Там вісім рівнів, починаючи з нульового.

Як правило, всі відключення мають нульовий рівень. Якщо відбувається щось серйозне, проводять розслідування. Пристрасті по атомній енергетиці значною мірою підстав не мають. Але періодично відбуваються такі інформаційні атаки.

Автор: Енергоатом
  Запорізька АЕС
Запорізька АЕС

Кому це вигідно?

- Тут можуть бути різні зацікавлені сторони. З одного боку - є лобі зеленої енергетики, яке стає все більш потужним. Але має ваду - залежить від погоди. Вітер не дме, сонце не світить - немає електрики.

Через проблему глобального потепління гідроенергетика не має в Україні майбутнього. Гідроелектростанції складають лише 8% в енергобалансі. І більше не буде. А от бурхливий розвиток сонячної генерації та вітрової створює проблему. Тому що це генерує потоки незбалансованої електроенергії.

Гідроенергетика не має в Україні майбутнього

І що з нею робити?

- Будувати енергосховища. Коли електроенергії не треба, а вітряк крутиться, то її ж треба кудись дівати. А в нас енергосховища будувати не хоче ніхто, бо це дорого. І цей бізнес на вітровій або сонячній енергетиці одразу падає за своєю рентабельністю. А електростанція має 300% рентабельності. Вироблену електрику скидають в мережу вдень. А вночі утворюється провал.

Це створює проблеми і для атомної генерації. Бо вона теж потребує маневрових потужностей. Це може бути теплова енергетика. Але вона у нас вугільна. Екологам треба думати про те, щоби прибрати з енергобалансу вугільну генерацію. Але чим її замінити?

Для розвитку атомної енергетики альтернатива - це будівництво модульних реакторів малої потужності. Себто, не "тисячники", а модулі на 150 МВт. Можна поставити ще кілька більш потужних. Вони будуються швидше, більш маневрові. Модульними називаються, бо їх можна поставити декілька штук - скільки потрібно по потужності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Південноукраїнська АЕС відключила третій блок

Їх можна розташовувати або в районі тих майданчиків АЕС, які існують, або в інших місцях - в залежності від потреби в електроенергії.

Автор: Енергоатом
  Південноукраїнська АЕС
Південноукраїнська АЕС

Хто може займатися модернізацією або будівництвом?

- Модернізацію здійснює компанія Енергоатом. Відповідно, залучають ті чи інші компанії - постачальники обладнання. Це стандартний процес.

Ми зможемо обійтися силами лише українських компаній?

- Не зовсім. Якщо ми ставимо, наприклад, новітнє обладнання чеського чи французького виробництва - приїде представник цієї компанії. Якщо ми міняємо турбіну - це наш харківський "Турбоатом". Якщо це пов'язано з ядерним паливом, ми працюємо з компанією Westinghouse. А для будівництва нових реакторів будемо залучати згідно з результатами конкурсу його переможців. Це буде іноземна компанія. Бо ми атомних реакторів не робимо.

Народний депутат України, Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець під час брифінгу у Верховній Раді України 16 січня заявив, що голова енергетичного комітету Верховної Ради України Андрій Герус зраджує інтереси України, лобіюючи імпорт електроенергії з Росії, який знищує вітчизняну генерацію та вугільну галузь.

Зараз ви читаєте новину «Атомна енергетика для України базова. Її треба розвивати - Гончар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути