Ексклюзиви
вівторок, 09 лютого 2021 11:17

Атомна енергетика дозволить без криз пройти зиму - Герус

Атомна енергетика дозволить без криз пройти зиму - Герус
Голова комітету Верховної Ради з енергетики і ЖКГ Андрій Герус: "Україні необхідно робити акцент на розвиток атомної енергетики". Фото: | БІЗНЕС журнал

Україні необхідно робити акцент на розвиток атомної енергетики, оскільки вона є головним стабілізатором для об'єднаної енергосистеми країни в період зимових холодів.

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з енергетики і ЖКГ Андрій Герус, виступаючи увечері 8 лютого в ефірі телеканалу ICTV.

"Нам потрібно більше покладатися на атомну енергетику. Зараз у нас 5 (атомних) енергоблоків перебувають у плановому ремонті, 10 блоків у нас працюють. На мою думку, кожну зиму повинно бути працюючих 12 атомних блоків. У такому випадку ми зиму проходимо стабільно і ніяких проблем в енергосистемі немає", - сказав він.

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький підтвердив, що в даний час атомні енергоблоки в країні працюють на меншій потужності, ніж зазвичай і це пов'язано з тривалими ремонтами. "Десь 1000-1500 МВт нам не вистачає (доступної потужності АЕС в енергосистемі - ред.) у порівнянні з попередніми роками", - уточнив він.

При цьому запаси вугілля на складах теплових електростанцій рекордно низькі і ТЕС не можуть покрити потреби в електроенергії, які виросли в період опалювального сезону, зазначив Кудрицький.

Також рекордною цього року виявилася кількість енергоблоків ТЕС, виведених в аварійний ремонт, додав глава "Укренерго".

"Це означає, що вони були доступні, вони були в резерві, були звіти, що вони в справному стані. І тут раптово, коли диспетчер дає команду на включення енергоблоку, щоб збалансувати енергосистему - виявляється, що ці блоки несправні. І таких у нас в пік було 20 енергоблоків", - пояснив він.

Нагадаємо, що незважаючи на рекордно високі запаси вугілля на складах ТЕС перед початком опалювального сезону, вже до середині січня виникла загроза віялових відключень електроенергії через дефіцит потужностей в об'єднаній енергосистемі України. Дефіцит доводиться покривати за рахунок імпорту електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «Атомна енергетика дозволить без криз пройти зиму - Герус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути