вівторок, 03 липня 2012 14:10

Янукович: Україні потрібно перейти до валютного коридору

Янукович: Україні потрібно перейти до валютного коридору
Віктор Янукович закликав відмовитися від використання штучної прив'язки гривні до долара. Фото: censor.net.ua

Україні доцільно перейти до формування гнучкої курсової динаміки в межах валютного коридору, зазначається в щорічному посланні президента парламенту, наданого депутатам у вівторок.

"Валютна стабільність вимагає: відмови від використання штучної прив'язки гривні до долара США як антиінфляційного заходу і переходу до формування гнучкої динаміки валютного курсу в межах валютного коридору", - вказується в документі.

У посланні президента також зауважено важливість посилення передбачуваності курсової динаміки шляхом, зокрема, згладжування суттєвих курсових стрибків в межах певного курсового коридору після уточнення параметрів "істотних змін" валютного курсу. При цьому, президент виступає за поступове розширення коридору гнучкості гривні на основі формалізації правил такого розширення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, якими будуть інфляція та курс гривні після виборів

У посланні також пропонується підвищити прозорість процесу курсоутворення завдяки запровадженню порядку звітності Національного банку України про обсяги щоденних валютних інтервенцій, ефективності прийнятих заходів і причин виникнення кризових ситуацій.

Поліпшенню сальдо поточного рахунку, згідно з документом, повинно сприяти створення умов для зростання експорту товарів і послуг та імпортозаміщення, контроль над нарощуванням валового зовнішнього боргу.

Посланням також відзначається доцільність посилення економічних важелів залучення капіталів в країну і розвитку захисних механізмів, здатних забезпечити незалежність фінансового сектора і контроль за валютними і фінансовими трнасгранічнимі потоками. При цьому, глава держави в посланні пропонує розглянути можливість введення податку на міжнародні спекулятивні трансакції ("податку Тобіна").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим довше курс стабільний, тим більше валютних катаклізмів можна чекати - експерт

"Загрози курсової стабільності пов'язані з впливом невизначеності на світових валютних ринках, девальваційними процесами в світі, значним дефіцитом торговельного балансу України, зростаючими витратами на обслуговування зовнішнього боргу, високими девальваційними очікуваннями населення і глобальною тенденцією до висновку капіталів з ринків, що розвиваються, в умовах переорієнтації інвесторів на ринки розвинених країн", - наголошується в документі.

Крім того, в посланні допускається посилення тиску на ціни у зв'язку з очікуваним неврожаєм основних сільськогосподарських культур.

"У разі збереження відносно високих темпів економічного зростання (приросту ВВП на рівні принаймні не нижче 2011 року) підвищення інфляції на 2-3 процентних пункту гратиме роль стимулятора економічної активності", - підкреслюється в документі.

Зараз ви читаєте новину «Янукович: Україні потрібно перейти до валютного коридору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути