субота, 16 травня 2020 11:11

Алкоголь по годинах і новорічні застілля з лимонадом: запровадили "сухий закон"

Алкоголь по годинах і новорічні застілля з лимонадом: запровадили "сухий закон"
Купити спиртне було не просто. Його продавали по талонах, у певних магазинах з 14.00 до 19.00. Фото: pixabay.com

35 років тому, 16 травня 1985 року, у Радянському Союзі розпочалася антиалкогольна кампанія. Цього дня вийшов указ "Про посилення боротьби з пияцтвом і алкоголізмом, викоренення самогоноваріння".

У такий спосіб влада планувала знизити споживання алкоголю, яке на той час досягло рекордних показників. У 1983-му населення придбало алкогольних напоїв на 50 млрд крб. Водночас м'яса на 22,5 млрд крб, хліба – 8,8 млрд. На одну людину приходилося 10,5 л алкоголю на рік. Якщо ще врахувати підпільне самогоноваріння, то виходило 14 л.

Протягом 1985-1987 років влада активно пропагувала тверезий спосіб життя. Міліціонери масово ловили п'яних на вулицях і відправляли до витверезників. За алкоголізм штрафували, або ув'язнювали на 15 діб. Забороняли будь-які банкети з алкоголем. Якщо заставали на роботі за розпиванням, то звільняли. По телебаченню та радіо розповідали про безалкогольні весілля та новорічні застілля з лимонадом.

Купити спиртне було не просто. Його продавали по талонах, у певних магазинах з 14.00 до 19.00. Крім того, горілка подорожчала. Алкоголь зник із літаків, поїздів, готелів, кафе. У деяких ресторанах наливали не більше 100 г горілки і 150 г вина.

За роки антиалкогольної кампанії знищили 60 тис. гектарів виноградників. Це, наприклад, колекційні сорти винограду в Криму. На Закарпатті більшу частину виноградників досі не вдалося повністю відновити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не коронавірусом єдиним: у Росії збільшилася смертність від алкоголізму

У результаті виник дефіцит алкоголю та почало зростати підпільне самогоноваріння. Громадяни жартували про "сухий закон": "Спасибо партии родной, что нету водки в выходной! Но ты не плачь, моя Маруся, – одеколона я напьюся!", "На недельку, до второго" закопаем Горбачева. Откопаем Брежнева — будем пить по-прежнему".

Через масове невдоволення населення та економічну кризу, 1987-го антиалкогольну кампанію згорнули.

В Україні під час карантину у торгових мережах продажі алкоголю зросли на 30%. Зріс попит на онлайн доставки. Покупці замість однієї пляшки вина беруть одразу кілька ящиків. Так виходить дешевше. За останніми дослідженнями групи "Рейтинг", 10% опитаних українців підтверджують, що випивати стали частіше, ніж до запровадження карантину.

Зараз ви читаєте новину «Алкоголь по годинах і новорічні застілля з лимонадом: запровадили "сухий закон"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути