пʼятниця, 30 червня 2017 20:23

Які шанси у "Північного потоку-2" - експерт

Які шанси у "Північного потоку-2" - експерт
Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ": "Через "Північний Потік-2" Україна може втратити 2 мільярди доларів прибутку на рік " / Фото: Gazeta.ua

Німеччина з Росією можуть збудувати газову монополію. Це б'є по енергетичній безпеці Європи і по українській кишені. Про це розповів президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар в інтерв'ю журналу "Країна", коментуючи побудову газопроводу в обхід України "Північний потік -2".

"Найбільше значення для успіху цього проекту має німецько-австрійський тандем. Позаторік Єврокомісія негативно реагувала на проект Газпрому. Тепер її позиція "гнучка". Здається, Єврокомісія готується "умивати руки". Не буде підтримувати, але й не опиратиметься "потоку". Що й треба Газпрому. Опосередковано Газпром формує рішення всього ЄС. Це означає крах ідеї Енергетичного Союзу ЄС. Але окрім позиції Німеччини й Австрії, є ще позиція десяти країн-членів ЄС, глави урядів яких звернулися до Єврокомісії минулого року, аби вона не допустила цього проекту. На це Єврокомісія відповіла доволі розмито", - говорить експерт.

Якщо не транспортуватимемо російський газ, втратимо мільярдні прибутки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли в Україні відбудеться газова революція - експерт

"З одного боку, ЄС нам допомагає. З різних фондів надходять кошти в Україну на освітні, медичні, енергетичні програми. Та їх загальний обсяг - кілька сотень мільйонів євро на рік. З іншого боку, можемо втратити 2 мільярди доларів на рік. Абсурд. Без цих грошей проживемо, апокаліпсису не трапиться. Але що це за партнерство?", - підсумовує Гончар.

Інтерв'ю з Михайлом Гончарем читайте у новому номері журналу "Країна" від 29 червня.

Зараз ви читаєте новину «Які шанси у "Північного потоку-2" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути