У вересні найбільше подорожчали овочі, яйця, крупи та м'ясо. Водночас на 13% дешевшою стала картопля.
"Асоціація постачальників торговельних мереж у вересні досліджувала 31 соціальний продукт. Аналізували ціни у магазинах і на ринках Києва, Харкова, Львова. Лідером вересневого цінового забігу стала цибуля. Додала 43%. До п'ятірки ввійшли буряк, морква, капуста. Подорожчали від 8 до 17%. Ціна за десяток курячих яєць зросла на 5%", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в Україні стрімко дорожчають овочі
Від 1 до 5% серед круп подорожчали гречка, пшоно, ячна крупа, макарони. Стільки ж додали в ціні яловичина, свинина, куряче філе, морожена риба, житній хліб, олія, молоко, сметана. Менше ніж на 1% подорожчали всі сорти білого хліба, борошно, куряча тушка, ковбаси, м'який сир і сало.
"У вересні на 13% подешевшала картопля. Щоправда, офіційної статистики Держстату ще немає. Хоча кожен українець вже сам порахував, на скільки сплачує більше порівняно з серпнем. Адже у вересні українці відчули наслідки девальвації гривні, яка відбулася у липні та серпні", - підсумував Дорошенко.
До кінця року на 12% зросте ціна на овочі. Найбільше подорожчають морква та буряк. Овочі продаватимуть по 14 і 9,5 грн за кг відповідно, свідчать прогнози Інституту аграрної економіки. Десяток яєць подорожчає на 12%. Коштуватиме мінімум 23 грн. Молочна продукція додасть у ціні 10-15%. Ціна на м'ясо та хліб у середньому зросте на 5%.
Коментарі