Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 00:32

"Якби не олігархи, мали б зараз ВВП у $400 млрд" - радник президента

"Якби не олігархи, мали б зараз ВВП у $400 млрд" - радник президента
Устенко заявив, що через олігархів Україна втратила велику частину ВВП. Фото: Українська правда

Олігархи зупиняють розвиток економіки, адже їм не потрібна конкуренція. Через високий рівень монополізму валовий внутрішній продукт України становить $165 млрд на рік, а міг би сягати $400 млрд.

Про це заявив радник глави держави з питань економіки Олег Устенко, інформує Офіс президента. Володимир Зеленський хоче боротися не з конкретним олігархом, а з усією системою, наголосив радник.

"У моєму розумінні, якби не така консервація в питанні олігархату, ми б давно отримали ВВП України не 165 мільярдів доларів, як торік, а в межах 400 мільярдів доларів", - підкреслив Устенко.

"Завдяки зменшенню впливу монополій Україна може отримати стійке зростання ВВП. Отже, можна буде й розв'язати проблеми з трудовою міграцією та низьким рівнем доходів", заявив він.

"Україна - держава з колосальним рівнем тіньової економіки, який, за різними оцінюваннями, коливається від 25% до 50%. Це означає, що мінімум орієнтовно 40- 45 мільярдів доларів перебуває "в тіні" щорічно", - пояснив радник глави держави.

"Саме високий рівень економіки живить політичну корупцію: гроші опиняються за межами України й можуть спрямовуватися навіть на фінансування тероризму".

"Одне з пріоритетних питань - приватизація в банківському секторі. Державні банки, які раніше були націоналізовані, потрібно продавати. Однак тільки в разі, якщо є ефективний інвестор".

"Це було б правильним рішенням не лише тому, що повернемо кошти платників податків, а і зможемо перегорнути огидну сторінку нашої історії та констатувати, що вже не 50% українського банківського сектору контролюється державою", - сказав Устенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приватбанк виставлять на продаж

Торік МВФ затвердив програму кредитування для України $ 5 млрд на 18 місяців. У червні перерахував перший транш $2,1 млрд.

У лютому місія з першого перегляду отриманої Україною програми stand-by завершилася без результату.

Зараз ви читаєте новину «"Якби не олігархи, мали б зараз ВВП у $400 млрд" - радник президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути